Czy Prosecco to to samo co szampan?

Prosecco i szampan to dwa bardzo różne wina musujące o bardzo zróżnicowanych źródłach, metodach produkcji, a także cechach smakowych. Ojczyzną Prosecco są Włochy w regionach Veneto i Friuli Venezia Giulia i jest ono wytwarzane głównie z winogron typu Glera, chociaż mogą występować również inne lokalne odmiany. Prosecco wytwarzane jest przy użyciu metody Charmat, która obejmuje wtórną fermentację w dużych zbiornikach ze stali nierdzewnej, wytwarzając bardziej rześkie, owocowe wino z łagodniejszymi bąbelkami. Szampan natomiast produkowany jest wyłącznie we francuskim regionie Szampanii i wytwarzany jest głównie z winogron Chardonnay, Pinot Noir, a także Pinot Meunier. Szampan produkowany jest przy użyciu pracochłonnej metody znanej jako metoda tradycyjna (lub méthode champenoise), w której wtórna fermentacja odbywa się w butelce, co skutkuje mniejszymi bąbelkami i złożonymi smakami w wyniku przedłużonego starzenia na osadzie. Prosecco i szampan są winami musującymi, ale mają bardzo różne profile smakowe i są odpowiednie na bardzo różne okazje.