Wina Barolo
Słynne czerwone wina Barolo mogą być produkowane tylko w określonych regionach Piemontu w północnych Włoszech z autochtonicznej odmiany winogron Nebbiolo. Ta cienkoskórna odmiana zazwyczaj produkuje mocne, pełne czerwone wina z dużą ilością tanin, jasną kwasowością i dość jasnym ceglastoczerwonym odcieniem. Typowe smaki i aromaty obejmują czerwone wiśnie, płatki róż, smołę i aromatyczne suszone zioła.
Jak powstaje Barolo
Wina Barolo mogą być produkowane tylko w 11 gminach w regionie Langhe w Piemoncie, z których najbardziej prestiżowe to Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba i Monforte d'Alba. Nebbiolo jest zwykle jedną z pierwszych odmian poddawanych bubreak i potrzebuje długiego sezonu wegetacyjnego, aby w pełni dojrzeć, więc zbiory zwykle odbywają się pod koniec października. Wszystkie wina Barolo muszą być starzone przez 18 miesięcy w drewnianych beczkach, z obowiązkowym całkowitym okresem starzenia wynoszącym co najmniej 38 miesięcy.
Parowanie z jedzeniem Barolo
Wina Barolo są potężne, intensywne i mogą być szczególnie taniczne w młodości. Jeśli pijesz młode Barolo, dobrym pomysłem jest połączenie go z solidnymi potrawami, takimi jak bogate gulasze z dziczyzny, mostek wołowy, dziczyzna lub dojrzałe twarde sery. Ziemisty i aromatyczny charakter Barolo pasuje również do dań na bazie grzybów i trufli.
The order arrived within one week, so happy! Thank you! Will order again👍🏻