Wina Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon to prawdopodobnie najpopularniejsza odmiana czerwonego wina na świecie, produkująca potężne i złożone wina, które często mogą starzeć się przez dziesięciolecia. Najlepsze wina Cabernet Sauvignon są pełne, z intensywnymi nutami cassis, czarnej wiśni i ciemnych jagód, mocnymi taninami i wysokimi taninami. Cabernet Sauvignon jest często mieszany z innymi odmianami czerwonego wina, takimi jak Merlot, aby dodać dodatkowego bogactwa i gładkości.
Kluczowe regiony Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon jest uprawiany na całym świecie, ale najbardziej znane przykłady pochodzą z Lewego Brzegu Bordeaux, gdzie jest zwykle mieszany z kilkoma innymi winogronami, takimi jak Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot i Malbec. Najważniejsze apelacje to St-Estephe, Pauillac, St-Julien i Margaux. Cabernet Sauvignon z tych podregionów często charakteryzuje się mocnymi taninami i nutami liści tytoniu lub runa leśnego ze względu na dość chłodny klimat morski. Innym kluczowym regionem dla Cabernet jest Napa Valley, gdzie cieplejszy klimat ma tendencję do produkcji bogatszych i dojrzalszych win.
Parowanie z jedzeniem Cabernet Sauvignon
Wina Cabernet Sauvignon mają zwykle pełny smak i moc, dzięki czemu świetnie pasują do czerwonych mięs. Doskonałe połączenia obejmują stek ribeye, grillowane żeberka, bogate gulasze i dania z dziczyzny, takie jak dziczyzna, a nawet dzik. Dobrym pomysłem jest łączenie młodych win Cabernet Sauvignon z tego typu obfitymi daniami, aby zrównoważyć mocne taniny.
The order arrived within one week, so happy! Thank you! Will order again👍🏻