Chilijskie wina
Wino zostało wprowadzone do Chile przez hiszpańskich osadników w 1500 roku. Większość chilijskiego wina była spożywana w kraju aż do lat 90-tych, kiedy to eksport wzrósł, a miłośnicy wina na całym świecie odkryli jego wysoką jakość i stosunek jakości do ceny. Dzięki w dużej mierze suchemu i ciepłemu klimatowi Chile, chilijscy winiarze entuzjastycznie przyjęli ekologiczną, biodynamiczną i zrównoważoną produkcję wina. Szacuje się, że 75% eksportowanych chilijskich win jest produkowanych w sposób zrównoważony.
Kluczowe chilijskie regiony winiarskie
Chile to wąski pas ziemi biegnący wzdłuż Andów, który oferuje ogromną różnorodność klimatów i stylów winiarskich. Kluczowe regiony winiarskie Chile znajdują się głównie w Dolinie Centralnej, w pobliżu stolicy Santiago. Obejmują one dolinę Maipo, nazywaną "Bordeaux Chile", produkującą najsłynniejsze chilijskie wina, a także doliny Aconcagua i Colchagua, które są znane z potężnych win Cabernet Sauvignon i Carmenere. Chłodniejsze doliny Casablanca i Limari są szczególnie znane z eleganckich białych win.
Chilijskie odmiany winogron
Podobnie jak w sąsiedniej Argentynie, większość chilijskich win produkowana jest z klasycznych francuskich i włoskich odmian przywiezionych przez europejskich osadników. Kultową chilijską odmianą winorośli i jednym z najlepszych chilijskich win jest Carmenere, które wyginęło w Bordeaux po wybuchu choroby filoksery. Miejscowi zazwyczaj łączą to owocowe i żywe czerwone wino z patagońską jagnięciną gotowaną na grillu. Cabernet Sauvignon i Merlot to dwie kolejne kluczowe odmiany chilijskich win czerwonych, podobnie jak Chardonnay i Sauvignon Blanc w przypadku win białych.
The order arrived within one week, so happy! Thank you! Will order again👍🏻