Hiszpańskie wina
Hiszpania jest drugim co do wielkości producentem wina na świecie, produkującym wszystko, od owocowych i niedrogich win, które cieszą tłumy, po szlachetne wina, które mogą starzeć się przez dziesięciolecia. Uważa się, że Fenicjanie po raz pierwszy wprowadzili produkcję wina około 3000 lat temu, a Rzymianie później rozszerzyli tę praktykę na cały Półwysep Iberyjski. Obecnie istnieje 138 rozpoznawalnych hiszpańskich regionów winiarskich.
Kluczowe hiszpańskie regiony winiarskie
Hiszpania jest najbardziej znana ze swoich czerwonych win z konkurencyjnych regionów Rioja i Ribera del Duero. Ten rozległy i zróżnicowany kraj winiarski szczyci się również wieloma innymi regionami, które warto poznać. Świetnymi przykładami są Priorat w Katalonii, Jumilla na południu i Toro, które są znane z mocnych czerwonych win. Najlepsze hiszpańskie regiony białego wina to Rueda i Rias Baixas w Galicji. Kultowe hiszpańskie wino musujące Cava jest w dużej mierze produkowane w regionie Penedes w Katalonii, podczas gdy południowe miasto Jerez de la Frontera słynie z wzmacnianego Sherry.
Hiszpańskie odmiany winogron
Najsłynniejszym i prawdopodobnie najlepszym hiszpańskim czerwonym winem jest Tempranillo, które jest uprawiane w całym kraju, w tym w Rioja i Ribera del Duero. Inne ważne odmiany czerwonego wina to Garnacha, Carinena i Monastrell. Wina białe są powszechnie wytwarzane z lokalnych winogron, takich jak Verdejo, Albarino i Godello. Hiszpańskie wina są bardzo przyjazne dla jedzenia, dobrze komponując się z krajowymi wędlinami, dojrzałymi serami, takimi jak Manchego, i świeżymi owocami morza z hiszpańskiego wybrzeża.
The order arrived within one week, so happy! Thank you! Will order again👍🏻