Wina Malbec
Wino Malbec jest najbardziej znane ze swoich bogatych smaków ciemnych owoców i jedwabiście gładkiego charakteru, co czyni je bardzo łatwym do picia. Większość win Malbec jest średnio treściwa ze średnim poziomem tanin, kwasowości i alkoholu. Zazwyczaj dojrzewają w dębowych beczkach, które dodają kuszące nuty cynamonu, goździków i przypraw do pieczenia do soczystych nut owocowych śliwek, jeżyn i czarnych wiśni.
Kluczowe regiony winiarskie Malbec
Najbardziej znanym na świecie producentem Malbec jest Argentyna, gdzie winogrono zostało po raz pierwszy zasadzone w 1868 roku przez francuskiego botanika. Najważniejszym argentyńskim regionem Malbec jest Mendoza, gdzie warunki panujące na dużych wysokościach w dolinie Uco i Lujan de Cuyo pomagają w produkcji łagodnych czerwonych win o bogatym owocowym smaku. Malbec jest również uprawiany we Francji, gdzie jest jednym z winogron używanych w czerwonych mieszankach Bordeaux. Większość francuskich win Malbec pochodzi z Cahors i są one zwykle bardziej surowe, z pikantnymi i skórzanymi nutami.
Top Malbec Food Pairings
Czerwone wina Malbec są odważne i pełne smaku, dlatego zaleca się łączenie ich z obfitymi potrawami. W Argentynie klasycznym połączeniem jest soczysty stek gotowany na grillu, choć dobrze komponuje się również z grzybami, burgerami i dojrzałymi twardymi serami, takimi jak Pecorino.
The order arrived within one week, so happy! Thank you! Will order again👍🏻