Dlaczego Mołdawia jest znana z wina?

Mołdawia cieszy się długą reputacją winiarską, zarówno ze względu na „tysiącletnie” tradycje winiarskie, sprzyjający klimat, który w niektórych okresach obawia się poważnych ataków gradu, jak i bogate rodzaje gleby. Towarzyszący temu historyczny proces produkcji wina, szacowany na tysiące lat, Mołdawia wchłonęła lojalną tradycję winiarską. Łagodny klimat kontynentalny z ciepłymi latami i łagodnymi zimami wyznaczył strefę wzrostu plerotycznego i dojrzewania winogron. Ponadto, mołdawskie zróżnicowane krajobrazy, począwszy od falistych wzgórz i dolin rzecznych, równin i płaskowyżów, zapewniają bardzo zróżnicowane mikroklimaty i rodzaje gleby, niezbędne do uprawy wysokiej jakości wina z różnych rodzajów winogron. Mołdawscy winiarze wykorzystują zarówno tradycyjne, jak i najnowocześniejsze metody produkcji wina, aby wytwarzać szeroki wybór win, takich jak świeże, rześkie wina białe, wytrawne wina czerwone i eleganckie wina różowe. Chociaż kraj ten nie jest najbardziej znanym producentem wina, dzięki swojemu zaangażowaniu w doskonałość i najnowocześniejszą technologię, Mołdawia skutecznie reprezentuje się jako znaczący gracz na międzynarodowej scenie winiarskiej.