Wina austriackie
Austria jest najbardziej znana ze swoich eleganckich białych win wytwarzanych z autochtonicznych odmian winorośli z najlepszych austriackich regionów winiarskich. Wino produkuje się tu od tysięcy lat, a pierwsze pisemne wzmianki o uprawie winorośli pochodzą z okresu rzymskiego. Dziś Austria jest uważana za jedną z najlepiej strzeżonych tajemnic winiarskich w Europie dzięki obfitości producentów rzemieślniczych i silnemu naciskowi na jakość produkcji wina.
Kluczowe austriackie regiony winiarskie
Austriacka mapa winiarska składa się z trzech głównych regionów winiarskich: Nieder√∂sterreich (Dolna Austria), Burgenland i Steiermark. Nieder√∂sterreich na północnym wschodzie ma największy obszar uprawy winorośli i jest szczególnie znany z eleganckich białych i czerwonych win o chłodnym klimacie. Burgenland znajduje się we wschodniej Austrii i słynie z czerwonych win produkowanych z Blaufrankisch, St Laurent i Pinot Noir. Steiermark to najbardziej wysunięty na południe region winiarski Austrii o cieplejszym i bardziej suchym klimacie.
Austriackie odmiany winogron
Najważniejszym austriackim szczepem winorośli i najlepszym austriackim winem jest Gruner Veltliner, który stanowi około jednej trzeciej krajowych winnic. Zwykle produkuje pikantne i pieprzne białe wina z nutami owoców pestkowych. Drugą najważniejszą austriacką białą odmianą jest Riesling, który jest wykorzystywany do produkcji austriackich słodkich win późnych zbiorów Auslese i Beerenauslese, a także białych win wytrawnych. Około 30% austriackiej produkcji wina to wina czerwone, które są powszechnie wytwarzane z pieprznych odmian Zweigelt i pikantnych Blaufrankisch.
👍🏻