Wina białe
Wina białe są wytwarzane poprzez delikatne wyciskanie winogron w celu wyekstrahowania tylko soku. Zminimalizowanie kontaktu między skórką a sokiem zazwyczaj tworzy wino o jasnym odcieniu i dużej świeżości. Bogatsze i bardziej złożone białe wina są zwykle wytwarzane poprzez fermentację soku w dębowych beczkach lub pozostawienie wina do dojrzewania na osadzie lub komórkach drożdży. W zależności od pożądanego stylu, białe wina mogą być butelkowane młode lub starzone w dębowych beczkach lub w neutralnych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Białe wina wytrawne szczególnie dobrze komponują się ze świeżymi owocami morza, grillowanymi rybami, sałatkami, pikantnymi azjatyckimi curry i daniami z kurczaka.
Kluczowe regiony win białych
Słynne regiony białego wina obejmują Burgundię we Francji, która słynie z eleganckiego Chardonnay i Bordeaux, które produkuje wspaniałe białe mieszanki. Białe odmiany winogron zazwyczaj lepiej rosną w chłodniejszych regionach, dlatego też Niemcy, Austria i Alzacja są szczególnie znane z rześkich białych win Riesling i Gruner Veltliner. Kalifornia ma reputację producenta mocnego, dębowego Chardonnay, podczas gdy Nowa Zelandia znana jest z charakterystycznego Sauvignon Blanc o smaku agrestu.
Odmiany winogron do win białych
Wina białe są zwykle wytwarzane z białych winogron, chociaż możliwe jest również tłoczenie czarnych winogron w celu uzyskania jasnego soku, który można następnie przekształcić w białe wino. Najważniejsze międzynarodowe odmiany białego wina to Chardonnay, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Pinot Grigio i Riesling. Istnieje również wiele popularnych rodzimych odmian białego wina, takich jak Albarino lub Alvarinho w Hiszpanii i Portugalii, Furmint na Węgrzech oraz Trebbiano i Fiano we Włoszech.
The order arrived within one week, so happy! Thank you! Will order again👍🏻