Wina butikowe
Wina butikowe są produkowane przez małe winiarnie, które często są prowadzone rodzinnie i wykorzystują tradycyjne metody rzemieślnicze. Winiarnie te często produkują nie więcej niż 10 000 skrzynek wina rocznie i mają małe działki winnic, które zbierają ręcznie. Butikowe winiarnie często należą do rodziny od wielu pokoleń lub zostały niedawno założone przez innowacyjnych młodych winiarzy.
Przemysłowe metody produkcji wina
Ponieważ butikowe winiarnie są zazwyczaj bardzo małe, większość pracy musi być wykonywana ręcznie. W czasie zbiorów cała rodzina i szersza lokalna społeczność często pomagają zbierać winogrona. Produkcja na małą skalę ułatwia utrzymanie bardzo wysokich standardów jakości i większą dbałość o szczegóły w całym procesie produkcji wina. Butikowe winiarnie często wykonują większość pracy ręcznie, w tym butelkowanie i etykietowanie wszystkich swoich win.
Kluczowe regiony win butikowych
Wina butikowe produkowane są na całym świecie, ale istnieją pewne regiony, w których są one bardziej powszechne. Doskonałym przykładem jest Burgundia we Francji, gdzie prawo spadkowe oznacza, że własność musi być równo podzielona między wszystkie dzieci, co skutkuje wieloma małymi winiarniami, w których tradycyjne metody rzemieślnicze są uważane za normę. Butikowe winiarnie znajdują się również w całym Nowym Świecie, w tym w Kalifornii, Australii i RPA, gdzie istnieje silna kulturowa tendencja do innowacji i eksperymentów.
👍🏻