Wina czerwone
Wina czerwone powstają w wyniku maceracji soku na skórkach, co pomaga wydobyć z nich wiele intensywnych smaków, związków barwnych i tanin. Dlatego też wina czerwone często mają bardziej wyrazisty profil smakowy i kolor niż wiele win białych. Wina czerwone często leżakują w dębowych beczkach przez dłuższy czas, aby złagodzić taniny i dodać im złożoności i poloru. Czerwone wina można kupować i łączyć z wędlinami, grillowanymi i czerwonymi mięsami oraz obfitymi daniami z makaronu na bazie pomidorów.
Kluczowe regiony czerwonego wina
Słynne regiony czerwonego wina obejmują Burgundię we Francji, która słynie z eleganckiego Pinot Noir i Bordeaux, które produkuje prestiżowe czerwone mieszanki, które mogą starzeć się przez dziesięciolecia. Inne ważne regiony dla czerwonych win to francuska Dolina Rodanu, Dolina Napa w Kalifornii, Dolina Barossa w Australii, Rioja i Ribera del Duero w Hiszpanii oraz Barolo i Toskania we Włoszech, skąd można kupić najlepsze czerwone wino.
Odmiany winorośli czerwonego wina
Wina czerwone są zwykle wytwarzane z czarnych odmian winogron, chociaż niektóre mogą zawierać niewielką ilość białych winogron. Na przykład czerwone Ch√˘teauneuf-du-Pape, które często zawierają trochę Grenache Blanc lub Roussanne. Najbardziej znane odmiany używane do produkcji win czerwonych to Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Zinfandel, Sangiovese i Tempranillo. Istnieją również setki mniej znanych rodzimych odmian winorośli, takich jak Blaufrankisch z Europy Środkowej, Touriga Nacional z Portugalii i Dolcetto z Włoch.
The order arrived within one week, so happy! Thank you! Will order again👍🏻