Kalifornijskie czerwone mieszanki

Kalifornijskie czerwone mieszanki

California Red Blends

Niektóre z najlepszych kalifornijskich win to mieszanki odmian czarnych winogron, takich jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Petit Verdot i Cabernet Franc. Ta klasyczna kombinacja została zainspirowana czerwonymi mieszankami z Bordeaux, w których do dominujących Cabernet Sauvignon i Merlot dodaje się inne winogrona, aby stworzyć bardziej złożone i dopracowane wino. Inna popularna kalifornijska czerwona mieszanka łączy Syrah, Grenache i Mourvedre, inspirowana popularną mieszanką francuskiej Doliny Rodanu.

Kluczowe regiony dla kalifornijskich czerwonych mieszanek

Napa Valley jest najbardziej znanym źródłem najwyższej jakości kalifornijskich czerwonych mieszanek dzięki ciepłym i suchym letnim dniom oraz ogromnej różnorodności mikroklimatów i rodzajów gleby. Region jest ogólnie podzielony na dno doliny, które jest cieplejsze i produkuje bogatsze, dojrzalsze czerwone mieszanki, oraz na zbocza wzgórz, gdzie chłodniejsze warunki tworzą bardziej eleganckie i wyrafinowane czerwone wina. Słynne podregiony Napa dla kalifornijskiego czerwonego wina mieszanego obejmują Rutherford, Stags Leap District, St Helena i Oakville. Hrabstwo Sonoma, Carneros i Paso Robles są również ważnymi regionami zarówno dla czerwonych mieszanek w stylu Bordeaux, jak i Rodanu.

Parowanie potraw z kalifornijskimi czerwonymi mieszankami

Najlepsze kalifornijskie czerwone mieszanki są zazwyczaj pełne z soczystymi smakami ciemnych owoców i wysokimi taninami, więc szczególnie dobrze komponują się z obfitymi daniami z czerwonego mięsa. Dobre opcje obejmują bogate gulasze wołowe, steki z żeberek, dziczyznę lub lasagne.

Filtr/sortowanie Zamknij
na stronę

Produkty 2347

Kupuj wg
Kupuj przez
  1. Odmiana
    Californische rode mengsels
Opcje zakupów
Ocena
Cena
na stronę

Produkty 2347