Wina różowe

Wina różowe

Wina Rosé

Wina Rosé są zwykle wytwarzane poprzez miażdżenie czarnych winogron i pozostawianie soku w kontakcie ze skórkami winogron przez kilka godzin. Powoduje to wydobycie smaku, tanin i koloru ze skórek, dzięki czemu winiarze mogą dostosować pożądany odcień i smak wina poprzez zwiększenie lub zmniejszenie kontaktu ze skórkami. Inną, mniej popularną metodą jest pobranie pierwszego wyciśniętego soku przed wyprodukowaniem czerwonego wina. Wina różowe są zazwyczaj butelkowane w młodym wieku lub starzone przez krótki okres w neutralnych zbiornikach lub beczkach ze stali nierdzewnej. Kupuj wina różowe i łącz je ze świeżymi owocami morza, grillowanymi rybami, sushi, pikantnymi azjatyckimi curry i daniami z kurczaka.

Kluczowe regiony win różowych

Prawdopodobnie najbardziej znanym regionem win różowych jest Prowansja na południu Francji, która produkuje eleganckie bladoróżowe wina o dużej świeżości i aromatach. Whispering Angel to jedno z najpopularniejszych win różowych pochodzących z Francji. Hiszpania jest drugim co do wielkości producentem win różowych, z których większość produkowana jest w bogatszym stylu starzonym w dębie w regionach Rioja i Navarra. Inne ważne regiony to Kalifornia, która słynie z białego Zinfandel, a także części Włoch, Chile i Australii.

Odmiany winorośli Rosé

Wina Rosé są zwykle wytwarzane przez lekkie wyciskanie czarnych winogron i ekstrakcję pierwszego soku, który spływa. Winiarze mogą zwiększyć głębię koloru i intensywność wina poprzez dłuższe macerowanie soku na skórkach. Niektóre ważne odmiany winogron używane do produkcji win różowych obejmują Grenache, który jest używany do większości różowych win prowansalskich i Tempranillo, który jest szeroko stosowany w hiszpańskich różach. Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir są również powszechnie używane do produkcji win różowych.

Filtr/sortowanie Zamknij
na stronę

Produkty 2347

na stronę

Produkty 2347