Cloudy Bay wina
Wina czerwone
Wina czerwone powstają w wyniku maceracji soku na skórkach, co pomaga wydobyć z nich wiele intensywnych smaków, związków barwnych i tanin. Dlatego też wina czerwone często mają bardziej wyrazisty profil smakowy i kolor niż wiele win białych. Wina czerwone często leżakują w dębowych beczkach przez dłuższy czas, aby złagodzić taniny i dodać im złożoności i poloru. Czerwone wina można kupować i łączyć z wędlinami, grillowanymi i czerwonymi mięsami oraz obfitymi daniami z makaronu na bazie pomidorów.
Kluczowe regiony czerwonego wina
Słynne regiony czerwonego wina obejmują Burgundię we Francji, która słynie z eleganckiego Pinot Noir i Bordeaux, które produkuje prestiżowe czerwone mieszanki, które mogą starzeć się przez dziesięciolecia. Inne ważne regiony dla czerwonych win to francuska Dolina Rodanu, Dolina Napa w Kalifornii, Dolina Barossa w Australii, Rioja i Ribera del Duero w Hiszpanii oraz Barolo i Toskania we Włoszech, skąd można kupić najlepsze czerwone wino.
Odmiany winorośli czerwonego wina
Wina czerwone są zwykle wytwarzane z czarnych odmian winogron, chociaż niektóre mogą zawierać niewielką ilość białych winogron. Na przykład czerwone Ch√˘teauneuf-du-Pape, które często zawierają trochę Grenache Blanc lub Roussanne. Najbardziej znane odmiany używane do produkcji win czerwonych to Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Zinfandel, Sangiovese i Tempranillo. Istnieją również setki mniej znanych rodzimych odmian winorośli, takich jak Blaufrankisch z Europy Środkowej, Touriga Nacional z Portugalii i Dolcetto z Włoch.
- Vintage 2021
- Rozmiar 750ml
- Typ Czerwone
- Alkohol 13.5%
- Odmiana Pinot Noir
- Winiarnia Cloudy Bay
- Region Marlborough
- Kraj Nowa Zelandia
- 2021
- 750ml
- Czerwone
- 13.5%
- Pinot Noir
- Cloudy Bay
- Marlborough
- Nowa Zelandia
- Vintage: 2021
- Rozmiar: 750ml
- Typ: Czerwone
- Alkohol: 13.5%
- Odmiana: Pinot Noir
- Winiarnia: Cloudy Bay
- Region: Marlborough
- Kraj: Nowa Zelandia
komunikacja i szybkość lub usługa