Jaka jest różnica między winem gruzińskim a winem europejskim?

Gruzińskie wino jest unikatem na skalę europejską ze względu na swoją wyjątkową historię i niesamowitą metodę praktyki winiarskiej, którą opanowało. Tradycyjne metody, takie jak fermentacja qvevri - gdzie winogrona fermentują w dużych glinianych naczyniach zakopanych pod ziemią - są głównymi cechami gruzińskiego wina, które szczyci się metodą i technikami, które istniały pokolenia temu i zapewniają smak i teksturę potrzebną do odróżnienia go od innych. Ale z kolei Gruzja ma kolorową linię odmian autochtonicznych rodzajów winogron, których reszta świata nie jest w stanie odtworzyć, co dodaje jej niezrównanego smaku. Z drugiej strony, europejskie wina oferują szeroką gamę stylów, na które wpływają różne warunki pogodowe, gleby i techniki w różnych regionach. Podczas gdy wina z UE i Gruzji mają wyjątkową jakość, bardzo często gruzińskie wina mają rustykalny profil smakowy, który jest wynikiem klasycznych metod produkcji i autochtonicznych odmian winogron.