Słoweńskie wina
Słoweńskie wina mogą być mało znane poza ich ojczyzną, ale kraj ten ma ponad 28 000 winnic, które produkują głównie pyszne białe wina z lokalnych odmian winogron. Uprawa winorośli w Słowenii sięga czasów starożytnych plemion celtyckich i iliryjskich, które rozpoczęły uprawę winorośli w IV i V wieku p.n.e.. Chociaż większość słoweńskich win jest spożywana w kraju, ich świetna jakość i stosunek jakości do ceny sprawiają, że są one świetną opcją dla odważnych miłośników wina, którzy chcą kupić słoweńskie wino i spróbować czegoś nowego.
Kluczowe słoweńskie regiony winiarskie
Największym słoweńskim regionem winiarskim jest Podravje na wschodniej granicy kraju z Chorwacją i Węgrami. Białe wina stanowią 97% całkowitej produkcji tego regionu, a Podravje ma szczególną reputację dzięki najwyższej jakości winom musującym i deserowym. Posavska w południowo-wschodniej Słowenii jest najmniejszym regionem i jest znana z lekkich czerwonych mieszanek o nazwie Cvicek. Innym głównym regionem jest Primorska w zachodniej Słowenii, która jest pod silnym wpływem sąsiednich Włoch.
Słoweńskie odmiany winogron
Najważniejsze odmiany białego wina to Istrian Malvasia, Rebula, która we Włoszech znana jest również jako Ribolla Gialla, oraz Furmint. Słoweńskie białe wina są zwykle eleganckie i orzeźwiające z dużą ilością kwasowości, chociaż Furmint jest również używany do produkcji intensywnych i bogatych win deserowych. W przypadku win czerwonych popularna jest głęboko zabarwiona odmiana Refosco, a także Zametovka, która jest drugim najczęściej sadzonym czarnym winogronem i jest tradycyjnie używana do produkcji Cvicek. Słoweńskie wina dobrze komponują się z wędzonymi i peklowanymi mięsami, wieprzowiną i grillowanymi rybami.
Very good service, fast and reliable.