Przechowywać w piwnicy do 9 lat. Czas dekantacji: 1 godzina.
Żywy, głęboki rubinowy kolor. To obfite, pełne wino z nowej winnicy na Sardynii zapewnia złożony, intensywny, choć wciąż młody nos dojrzałych czerwonych owoców, suszonych ziół z dymnymi nutami lukrecji i mirtu. Pełne, harmonijne usta otwierają się, ujawniając eleganckie smaki czekolady i cassis, które podążają za konsekwentną linią, odsłaniając zrównoważone, soczyste taniny, które rozciągają się aż do długiego, orzechowego finiszu podkreślonego subtelnymi nutami karmelu. Wyciszony aromat dębu świadczy o sukcesie winiarza w produkcji wina, które jest przyjemne zarówno w młodym, jak i dojrzałym wieku. Bardzo wyrafinowane, a jednocześnie niezwykle pijalne, z trwałym wrażeniem jego miękkiego, ciemnego i wyważonego kunsztu. Starzone w 30% nowych beczkach z francuskiego dębu przez 18 miesięcy. Staranne, fachowe wykonanie podkreśla ten rocznik, którym można się delektować samodzielnie lub w połączeniu z gulaszem, jagnięciną lub dziczyzną.
Ambitna oferta winiarza Sebastiano Rosy, wino to korzysta z bliskości oceanu, aby chłodne bryzy łagodziły gorące, południowo-zachodnie suche lata. Rocznik składa się w 85% z Carignano, 10% Cabernet i 5% Merlot, uprawianych na mieszanej wapiennej, gliniastej i piaszczystej glebie starych winnic Narcao i Barrua. Niezawodnie niska kwasowość winogron Carignano uprawianych w regionie Sulcis zapewnia wyraźną, wyrafinowaną gładkość.
Pas de problème particulier.