Ata Rangi Crimson Pinot Noir 2018
Ata Rangi Crimson Pinot Noir 2018
- 2018
- 750ml
- Czerwone
- 13.5%
- Pinot Noir
- Pinot Noir
- Ata Rangi
- Martinborough
- Nowa Zelandia
- Vintage: 2018
- Rozmiar: 750ml
- Typ: Czerwone
- Alkohol: 13.5%
- Odmiana: Pinot Noir
- Winogrona: Pinot Noir
- Winiarnia: Ata Rangi
- Region: Martinborough
- Kraj: Nowa Zelandia
- Vintage: 2018
- Rozmiar: 750ml
- Typ: Czerwone
- Alkohol: 13.5%
- Odmiana: Pinot Noir
- Winogrona: Pinot Noir
- Winiarnia: Ata Rangi
- Region: Martinborough
- Kraj: Nowa Zelandia
Oznaczająca "świt nieb"A lub nowy początek w rodzimym języku Maorysów Nowej Zelandii, Ata Rangi jest dziś jednym z najlepszych producentów Pinot Noir w kraju dzięki wizji Clive'a Patona. Paton zaczynał jako hodowca bydła mlecznego, ale w 1980 r. diametralnie zmienił swoją karierę i zaczął odkrywać potencjał uprawy winorośli w Marlborough. Pomimo braku doświadczenia w produkcji wina, Paton przeczytał badanie naukowe porównujące terroir Marlborough do tego występującego w Burgundii i postanowił nauczyć się, jak produkować tutaj wina najwyższej jakości.
Przez ostatnie lata Paton doskonalił swoje umiejętności winiarskie, aby produkować rewelacyjne Pinot Noir, które cieszą się kultem na całym świecie. Jego Crimson Pinot Noir bierze swoją nazwę od Project Crimson, organizacji charytatywnej wspierającej ratowanie dwóch zagrożonych rodzimych drzew, które są wspierane przez Ata Rangi. Winogrona zbierane są z młodszych winorośli posiadłości, co tworzy świeży, owocowy profil z dużą ilością jasnych czerwonych owoców wiśni.Aby pokazać naturalny charakter Pinota, moszcz jest winifikowany w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie dojrzewa w dębowych beczkach przez 9 miesięcy. Dodaje to subtelnych nut słodkich przypraw na podniebieniu, delikatnych tanin i jedwabiście gładkiej konsystencji.
A Birthday to Remember with DAOU & Colomé Celebrating my mother’s birthday was made even more special thanks to two incredible wines—DAOU Cabernet Sauvignon 2021 and Colomé Auténtico Malbec 2020. The star of the evening was undoubtedly the DAOU Cabernet Sauvignon. From the first sip, it enveloped us in its rich, velvety embrace. The deep dark fruit flavors, hints of cocoa, and perfectly balanced oak made every glass feel like a true indulgence. It was bold yet elegant, a wine that effortlessly brought warmth and joy to our gathering. Seeing my mother savor each sip with a smile made it all the more memorable. The Colomé Auténtico Malbec also delivered beautifully, with its pure expression of high-altitude Malbec. It was powerful, with ripe blackberries, spice, and a smooth, lingering finish—an excellent complement to the evening. These wines didn’t just enhance our meal; they became part of the celebration, elevating every toast and conversation. A heartfelt thank you to DAOU and Colomé for making this special occasion truly unforgettable!