Fasoli Gino Valpo Valpolicella Ripasso Superiore 2018
Fasoli Gino Valpo Valpolicella Ripasso Superiore 2018
- 2018
- 750ml
- Czerwone
- 16%
- Valpolicella
- Corvinone,
- Corvina,
- Rondinella
- Fasoli Gino
- Veneto
- Włochy
- Vintage: 2018
- Rozmiar: 750ml
- Typ: Czerwone
- Alkohol: 16%
- Odmiana: Valpolicella
- Winogrona: Corvinone
Corvina
Rondinella - Winiarnia: Fasoli Gino
- Region: Veneto
- Kraj: Włochy
- Vintage: 2018
- Rozmiar: 750ml
- Typ: Czerwone
- Alkohol: 16%
- Odmiana: Valpolicella
- Winogrona: Corvinone
Corvina
Rondinella - Winiarnia: Fasoli Gino
- Region: Veneto
- Kraj: Włochy
Historia Fasoli Gino rozpoczęła się w 1925 roku, kiedy Amadio Fasoli założył gospodarstwo owocowo-warzywne w dolinie Illasia w pobliżu Werony w północno-wschodnich Włoszech. Amadio produkował wino, które sprzedawał do lokalnych barów w okolicznych miastach. Obecnie posiadłość jest prowadzona przez trzecie i czwarte pokolenie rodziny Fasoli, którzy nalegają na stosowanie zrównoważonych praktyk ekologicznych i biodynamicznych z szacunku dla natury i ziemi, którą zamierzają przekazać następnemu pokoleniu.Valpo jest wytwarzane z rodzimych winogron Corvinone, Corvina i Rondinella, które są uprawiane w rodzinnych winnicach na skalistym wzgórzu. Winogrona są starannie zbierane ręcznie i pozostawiane do wyschnięcia na małych tacach przez 20 do 30 dni po zbiorach, aby skoncentrować cukry i smaki. Zgodnie z tradycją Valpolicella Ripasso, winogrona przechodzą następnie pierwszą fermentację i dojrzewają w dużych dębowych beczkach przez 4 miesiące.
Kolejnym krokiem jest druga fermentacja z wykorzystaniem skórek winogron, które zostały użyte do produkcji rodzinnych win Amarone. Dodaje to koloru, dodatkowego smaku i ciała gotowemu winu. Następnie wino leżakuje przez rok w dębowych beczkach. W wyniku tego procesu powstaje odważne, pełne wino, które przepełnione jest bogatymi aromatami i smakami ciemnych jagód, cynamonu i suszonych owoców.
Ok