Le Guaite di Noemi Tano Rosso Veronese 2018
Le Guaite di Noemi Tano Rosso Veronese 2018
- 2018
- 750ml
- Czerwone
- 14%
- Valpolicella
- Corvina 40%,
- Rondinella 20%,
- Corvinone 40%
- Le Guaite di Noemi
- Veneto
- Włochy
- Vintage: 2018
- Rozmiar: 750ml
- Typ: Czerwone
- Alkohol: 14%
- Odmiana: Valpolicella
- Winogrona: Corvina 40%
Rondinella 20%
Corvinone 40% - Winiarnia: Le Guaite di Noemi
- Region: Veneto
- Kraj: Włochy
- Vintage: 2018
- Rozmiar: 750ml
- Typ: Czerwone
- Alkohol: 14%
- Odmiana: Valpolicella
- Winogrona: Corvina 40%
Rondinella 20%
Corvinone 40% - Winiarnia: Le Guaite di Noemi
- Region: Veneto
- Kraj: Włochy
Zlokalizowana w Mezzane di Sotto, w prowincji Werona, w północno-wschodnich Włoszech, Le Guaite di Noemi została założona w 2002 roku przez Stefano i Giuliettę Pizzinghella i jest obecnie prowadzona przez ich córkę Noemi. Nazwa firmy odnosi się do najbardziej reprezentatywnej winnicy, która została zakupiona w 1990 roku.
Tano Rosso Veronese to klasyczna mieszanka Corvina, Rondinella i Corvinone z winnic położonych na wysokości około 450/500 m n.p.m. na mieszanej glebie z białego wapienia, różowego wapienia, żelaza i bazaltu. Po fermentacji, która odbywa się w kontrolowanej temperaturze, gotowe wino dojrzewa przez 2-3 lata w stali i kolejne 2-3 lata w butelce, zanim zostanie wprowadzone na rynek.
Wino ma intensywny i błyszczący kolor z ciemnymi rubinowymi odcieniami. W nosie jest wyraziste z szerokim profilem aromatycznym i nutami wiśni i cassis, porzeczki i rabarbaru, fiołka i nutami runa leśnego. Na podniebieniu jest świeże i soczyste z żywą kwasowością i przyjemną pikantną nutą. Finisz jest długi i przywołuje pikantne nuty. Proszę spróbować ze spaghetti z klopsikami, makaronem amatriciana, pikantnymi zupami na bazie roślin strączkowych lub kurczakiem cacciatore.
A Birthday to Remember with DAOU & Colomé Celebrating my mother’s birthday was made even more special thanks to two incredible wines—DAOU Cabernet Sauvignon 2021 and Colomé Auténtico Malbec 2020. The star of the evening was undoubtedly the DAOU Cabernet Sauvignon. From the first sip, it enveloped us in its rich, velvety embrace. The deep dark fruit flavors, hints of cocoa, and perfectly balanced oak made every glass feel like a true indulgence. It was bold yet elegant, a wine that effortlessly brought warmth and joy to our gathering. Seeing my mother savor each sip with a smile made it all the more memorable. The Colomé Auténtico Malbec also delivered beautifully, with its pure expression of high-altitude Malbec. It was powerful, with ripe blackberries, spice, and a smooth, lingering finish—an excellent complement to the evening. These wines didn’t just enhance our meal; they became part of the celebration, elevating every toast and conversation. A heartfelt thank you to DAOU and Colomé for making this special occasion truly unforgettable!