Madonna Nera Brunello di Montalcino 2014
Madonna Nera Brunello di Montalcino 2014
- 2014
- 750ml
- Czerwone
- 14.5%
- Brunello
- Sangiovese
- Madonna Nera
- Tuscany
- Włochy
- Vintage: 2014
- Rozmiar: 750ml
- Typ: Czerwone
- Alkohol: 14.5%
- Odmiana: Brunello
- Winogrona: Sangiovese
- Winiarnia: Madonna Nera
- Region: Tuscany
- Kraj: Włochy
- Vintage: 2014
- Rozmiar: 750ml
- Typ: Czerwone
- Alkohol: 14.5%
- Odmiana: Brunello
- Winogrona: Sangiovese
- Winiarnia: Madonna Nera
- Region: Tuscany
- Kraj: Włochy
Nazwa Madonna Nera pochodzi od starożytnej nazwy ziemi, na której znajdują się najlepsze winnice w pobliżu klasycznego toskańskiego wzgórza Montalcino. Winogrona do tego oszałamiającego Brunello pochodzą z 2 hektarów winorośli w pobliżu sugestywnego XII-wiecznego opactwa Sant'Antimo, gdzie tradycja winiarska regionu kwitła pod rządami benedyktynów.
Dziś ziemia znajduje się pod czujnym okiem enologa Carlo Ferriniego, który jest jednym z najbardziej znanych włoskich winiarzy. Jego Madonna Nera Brunello jest produkowana w bardzo ograniczonych ilościach każdego roku ze starannie wyselekcjonowanych winogron Sangiovese, które są zwykle zbierane w połowie października, kiedy osiągają optymalną dojrzałość. W winiarni winogrona są fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a młode wino jest następnie przenoszone do dużych dębowych beczek na 30 miesięcy, po czym następuje kolejne 10 miesięcy starzenia w butelce.
Rezultatem jest potężna, ale dobrze zbalansowana czerwień o bogatych smakach ciemnych owoców połączonych z jasną świeżością. W nosie intensywne nuty śliwek, czerwonych wiśni, skóry i suszonych ziół, które pogłębiają się na podniebieniu w zmiażdżone dzikie jagody, przyprawy z pudełka cygar i mocny tytoń. Mocna struktura sprawia, że jest to świetny dodatek do każdej piwniczki lub może być spożywany teraz z obfitymi daniami z makaronu na bazie pomidorów, czerwonym mięsem lub dziczyzną.
all good