Matusko jest ukochanym winiarskim celem turystycznym dla podróżujących do Chorwacji i jest jednym z głównych przedstawicieli reputacji półwyspu Peljesac w zakresie złożonych, słodkich interpretacji klasycznych czerwonych winogron.
Znany z fantastycznej, dziwacznej obsługi, która sprawia, że czujesz się częścią rodziny, spędzanie czasu w Matusko jest warte wędrówki. Ale dla tych z nas, którzy nie mogą tam jeszcze dotrzeć, Dingač jest najlepszym sposobem na poznanie soczystych, przepełnionych sercem wyrażeń z tej rodzinnej winnicy Peljesac. Ten niewielki region jest częścią nadmorskiego regionu Primorska, który znajduje się po południowo-zachodniej stronie gór Zabrada, oferując nierówny teren z minimalną ilością wierzchniej warstwy gleby. To, wraz z 45-stopniowym nachyleniem i idealną liczbą godzin nasłonecznienia w ciągu roku, jest jednym z powodów, dla których region ten był pierwszym chronionym regionem winiarskim w Chorwacji.
Wyprodukowane ze znanego chorwackiego czerwonego wina ze szczepu Plavac Mali, Dingač to ekskluzywna oferta Matusko, która prezentuje dojrzały, zrównoważony smak po pełnym, kwiatowym nosie.
Ciemno rubinowy kolor z nutami fioletu na krawędzi. Zakurzone nuty kwiatowe, nietypowe dla Dingač, podkreślają pełny, charakterystyczny i nieskrępowany nos tego wina. To bogato wypełnione wino, o przyjemnie gorzkim wyrazie, jest stylowo powściągliwe z atrakcyjnymi, gęsto upakowanymi warstwami. W ustach pełne, okrągłe z harmonijnym, zrównoważonym rdzeniem, który prowadzi do słodkiego i atrakcyjnie czystego, kwasowego finiszu. Starzone w dużych dębowych beczkach. Złożone aromaty kwiatowe są znacznie wzmocnione przez dłuższe napowietrzanie przed podaniem, aby umożliwić pełne wyłonienie się złożoności oksydacyjnej. Dingač jest chronionym oznaczeniem pochodzenia UE (PDO).
Bardzo szybka dostawa, dobrze zapakowane. Zawsze 100%