Przechowywać w piwnicy do 6 lat.
Czas dekantacji: Godzina.
Głęboki, intensywny karmazynowy kolor, przemyślany nos niesie eleganckie nuty czekolady, wanilii, ciemnej palonej kawy pod fachowo zmieszanymi odmianami winogron. Świeże, żywe zioła i cassis, lukrecja i nuty mineralne przyczyniają się do zachwycającego, żywego aromatu, który tylko zwiększa intensywność aromatów. Smaki dojrzałych jagód rozwijają się w pełne usta, które oferują skoncentrowane podniebienie z intensywnym rdzeniem dojrzałych czerwonych i czarnych jagód. Smaki liści tytoniu i czarnej wiśni przecinają się wzdłuż ciasno utkanego podniebienia, z rozszerzającymi się, przenikliwymi wyrazami, które nadal pojawiają się wzdłuż długiej, czystej linii. Wino jest dobrze podparte i ma precyzyjną, fachowo wykonaną strukturę, która obiecuje rosnąć z intensywnością, zachowując jednocześnie swoją dostępność. Ten rocznik skorzystał z doskonałego sezonu wegetacyjnego, a dojrzałe owoce zostały idealnie wyhodowane w fachowo wykonane wino. Delikatny, czysty, długotrwały finisz z dojrzałymi, pudrowymi taninami wspiera to potężne wino, którego koronkowa kwasowość utrzymuje się do samego końca.
TeMata Awatea 2013, uznawane za jedno z najlepszych win w Nowej Zelandii, oferujące wyjątkową wartość, to wino, które jest jednym z tych dobrze znanych i lubianych wyborów, które znikają z półki. I nie bez powodu. Starzone przez 15 miesięcy w około 35% nowych beczkach z francuskiego dębu. Po raz pierwszy wyprodukowany w 1982 roku z jednej winnicy, ten elitarny blend Bordeaux jest obecnie kulminacją ponad 30 działek. Bardzo dobre wino i znakomity rocznik, szczególnie w tej cenie. Dobrze komponuje się z czerwonymi mięsami, twardymi serami i makaronami.
Correcr pricing, speedy delivery