Zyme Valpolicella Superiore 2019
Zyme Valpolicella Superiore 2019
- 2019
- 750ml
- Czerwone
- 13.5%
- Valpolicella
- Corvina 40%,
- Corvinone 30%,
- Rondinella 25%
- Zyme
- Veneto
- Włochy
- Vintage: 2019
- Rozmiar: 750ml
- Typ: Czerwone
- Alkohol: 13.5%
- Odmiana: Valpolicella
- Winogrona: Corvina 40%
Corvinone 30%
Rondinella 25% - Winiarnia: Zyme
- Region: Veneto
- Kraj: Włochy
- Vintage: 2019
- Rozmiar: 750ml
- Typ: Czerwone
- Alkohol: 13.5%
- Odmiana: Valpolicella
- Winogrona: Corvina 40%
Corvinone 30%
Rondinella 25% - Winiarnia: Zyme
- Region: Veneto
- Kraj: Włochy
Celestino Gaspari założył Zyme w swoim garażu w 1999 roku po wielu latach pracy z legendarnym winiarzem Giuseppe Quintarellim, którego córkę Celestino później poślubił. Celestino pochodził ze środowiska rolniczego i szybko nauczył się robić spektakularne tradycyjne wina Amarone i Valpolicella pod okiem Giuseppe. Następnie spędził czas pracując jako konsultant winiarski i pomógł uruchomić kilkanaście winnic w Veneto, zanim zdecydował się skupić na własnym projekcie.
Valpolicella Superiore od Celestino powstaje w tradycyjny sposób z winogron Corvina, Corvinone i Rondinella, które są starannie zbierane ręcznie. Winogrona są następnie fermentowane, a druga fermentacja odbywa się w styczniu przy użyciu skórek winogron pozostałych po jego winie Amarone, aby dodać winu dodatkowej złożoności i wagi. Kolejnym krokiem jest dojrzewanie wina w dużych beczkach z dębu slawońskiego przez 2 lata, zanim zostanie ono zabutelkowane i przejdzie kolejne 6 miesięcy leżakowania w butelce.
W wyniku tego skomplikowanego procesu powstaje soczyste, głębokie w smaku wino, które eksploduje aromatami dzikich jagód, śliwek i czerwonych wiśni wraz z nutami suszonych ziół, słodkich przypraw i wanilii. Pełne ciało, jasna świeżość i umiarkowane taniny sprawiają, że jest to doskonały partner dla wędlin, serów i świeżych makaronów podawanych z bogatym sosem pomidorowym.
communication en speed ol service