Wina koszerne
Wina koszerne muszą być produkowane zgodnie z surowymi żydowskimi przepisami żywieniowymi znanymi jako "kaszrut". Zasady te regulują, kto może obchodzić się z winem podczas i po procesie produkcji wina oraz do czego może go używać. W większości przypadków certyfikowane wina koszerne muszą być produkowane przez Żydów przestrzegających szabatu lub proces ich produkcji musi być przez nich nadzorowany. Wszystko, co jest używane w procesie produkcji wina, takie jak drożdże lub środki klarujące, również musi być certyfikowane jako koszerne.
Kluczowe regiony win koszernych
Tradycyjnie koszerne wina były produkowane w bardzo słodkim stylu, ale zmieniło się to w ostatnich latach wraz z pojawieniem się nowych i innowacyjnych koszernych winiarni. Wiele z nich znajduje się w Izraelu, gdzie popyt na wysokiej jakości wytrawne wina koszerne zachęcił młodych winiarzy do eksperymentowania. Ważne podregiony w Izraelu obejmują Wzgórza Judejskie, Wzgórza Golan i Galileę. Doskonałe wina koszerne można również kupić w Hiszpanii, Włoszech i Kalifornii.
Parowanie koszernego wina z jedzeniem
Wina koszerne są często kupowane, aby cieszyć się nimi podczas żydowskich świąt wraz z tradycyjnymi potrawami. Czerwone wina koszerne wyprodukowane z Cabernet Sauvignon, Merlot lub Syrah zazwyczaj dobrze komponują się z obfitymi potrawami, takimi jak gulasz z czulentu lub mostek wołowy. Białe wina koszerne wyprodukowane z Chardonnay lub Sauvignon Blanc dobrze pasują do ziemniaczanych latkes lub grillowanych ryb.
communication en speed ol service