Wina włoskie
Wino jest produkowane we Włoszech od co najmniej 3000 lat, a dziś kraj ten jest największym producentem wina na świecie. Lokalni Etruskowie i greccy osadnicy byli pierwszymi, którzy zasadzili tu winorośl, a następnie Rzymianie, którzy zaczęli produkować wino w II wieku pne. Włoskie wina są zazwyczaj bardzo przyjazne dla żywności i doskonale komponują się z pysznymi daniami z makaronu, obfitymi gulaszami z dziczyzny i czerwonego mięsa oraz świeżymi owocami morza z wybrzeża. Kupuj włoskie wina online w 8Wines i ciesz się naszym wyselekcjonowanym wyborem trudnych do znalezienia win.
Kluczowe włoskie regiony winiarskie
Wino produkowane jest w całych Włoszech, a kraj ma 77 prawnie zdefiniowanych apelacji lub regionów, które otrzymują etykietę DOCG (Kontrolowana i Gwarantowana Nazwa Pochodzenia). Producenci muszą przestrzegać ścisłych zasad oznaczania swoich win w ramach tych włoskich apelacji winiarskich, co pomaga utrzymać wysokie standardy jakości w całym kraju. Kluczowe włoskie regiony winiarskie dla win czerwonych obejmują Piemont na północy, który jest domem dla Barolo i Barbaresco, Veneto, które jest znane z Amarone, oraz Toskanię w środkowych Włoszech. Jeśli chodzi o wina białe, warto zwrócić uwagę na regiony winiarskie we Włoszech, takie jak Soave w Wenecji Euganejskiej, Le Marche dla Verdicchio i wyspa Sardynia dla Vermentino.
Włoskie odmiany winogron
Rdzenne włoskie odmiany winorośli wahają się od potężnego Nebbiolo używanego do produkcji Barolo do eterycznych i orzeźwiających białych, takich jak Pinot Grigio, Verdicchio i Garganega, które są używane do produkcji Soave. Inne znane najlepsze włoskie odmiany winorośli to kultowe toskańskie Sangiovese, które jest uprawiane w całym kraju, skromne winogrona Glera używane do produkcji Prosecco oraz Primitivo, Negroamaro i Aglianico, które tworzą mocne czerwone wina w południowym regionie Basilicata i Puglia.
Very good service, fast and reliable.