10+ najlepszych win świątecznych na rodzinne święta w 2024 roku

Dobre jedzenie, przytulne spędzanie czasu z rodziną i napełnianie brzucha ciepłymi napojami, aby odizolować się od zimna na zewnątrz - o to właśnie chodzi w Bożym Narodzeniu. W poniższej 6-minutowej lekturze przedstawiamy najlepsze wina na Boże Narodzenie, sposoby łączenia win ze świątecznymi smakami i polecamy kilka butelek godnych prezentu dla miłośnika wina w rodzinie. Niezależnie od tego, czy szukasz napoju, który będzie towarzyszył wystawnemu posiłkowi, czy po prostu szukasz wspaniałego prezentu, odpowiednia butelka wina sprawi, że wszystko będzie o wiele lepsze. W tym miejscu pojawia się nasz przewodnik.

Tradycja świątecznych win i drinków

Święta Bożego Narodzenia to zasadniczo nasza współczesna wersja obchodów w środku zimy, takich jak Yule i Saturnalia. Na przestrzeni dziejów obchody te zawsze wiązały się z piciem, ucztowaniem i obdarowywaniem się prezentami, a wszystko to zapewniało poczucie obfitości i radości, aby pomóc nam przetrwać długie zimy.

Tradycja Świątecznych

Wino zawsze było nieodłącznym elementem zimowych uroczystości. Jest to prawdą od czasów starożytnej Grecji, kiedy to obchody połowy zimy obejmowały Dionizosa, boga wina. W dzisiejszych czasach, każda odmiana wina może być uważana za podstawowy element świąt Bożego Narodzenia. Wina świąteczne obejmują zarówno musujące białe, jak i bogate, destylowane czerwone. Sama obfitość smaków i stylów doprowadziła wielu do Google, aby zadać następujące pytania:

  • Jak smakuje świąteczne wino?
    Typowe Wina bożonarodzeniowe zawierają aromaty takie jak cynamon, goździki, skórka pomarańczowa, prażone orzechy i dojrzałe czerwone owoce - te same smaki, które kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem. Nuty te mogą być dodawane do grzanych win poprzez przyprawy, ale można je również znaleźć naturalnie w wielu mocnych czerwonych winach, a nawet w niektórych białych lub musujących winach.
  • Jaki alkohol jest najlepszy na Boże Narodzenie?
    Do kolacji wigilijnej trudno pomylić się z mocnymi czerwonymi winami, a nawet bogatszymi czerwonymi opcjami, takimi jak Amarone lub porto. Do toastów wybierz wina musujące.

Po przeczytaniu tego artykułu, jeśli nadal nie masz pewności co do najlepszych win serwowanych na Boże Narodzenie, zapoznaj się z naszym Walizka degustacyjna na Boże Narodzenie. Jest to nasz wyselekcjonowany wybór win, zawierający wszystkie smaki, o których wspomnieliśmy powyżej.

  1. 1

Obejmuje ona zarówno musujące białe wina, jak i klasyczne czerwone wina, takie jak Châteauneuf-du-Pape. Zamów je jako prezent dla kogoś innego lub jako prezent dla siebie. Teraz zagłębmy się w smaki Bożego Narodzenia i dowiedzmy się, jak najlepiej połączyć je z winem.

Świąteczne pary win do kolacji bożonarodzeniowej

Napoje powitalne

Drinki powitalne i przystawki

Świąteczne przystawki różnią się w zależności od kraju i rodziny, ale często obejmują kęsy owoców morza, bułki z kiełbasą lub proste zszywki, takie jak paluszki chlebowe.

Czasami wino musujące samo w sobie jest wszystkim, czego potrzebujesz, aby rozbudzić apetyt. Można je podawać jako aperitif lub do szerokiej gamy kanapek.

Idealny aperitif

Naszą pierwszą rekomendacją jest Champagne Jacquesson Cuvee 747 dekadencki non-vintage ze złożonymi warstwami brioszki i cytrusów. Wyczuwalne są także wyraźnie świąteczne aromaty skórki pomarańczowej. Jest to idealne powitanie każdej uczty, a szampan z pewnością podniesie każdy toast.

  1. Champagne Jacquesson Cuvee 747
    • Champagne
    • Francja,
    • Champagne
    • NV
    • Kolekcjonerskie
    96 AVG
    1

Po drugiej stronie medalu, Crémant odnosi się do francuskiego wina gazowanego produkowanego poza zatwierdzonym regionem Szampanii. Podczas gdy "szampan" daje poczucie wielkości, Crémant jest równie dobry, a często jest pomijany. Ten pochodzący z winnicy Henri Champliau świetnie nadaje się do kanapek z wędzonym łososiem i jest pełen aromatów jabłka, gruszki i migdałów.

Łączenie z przystawkami i przekąskami

Bez względu na to, w której części Europy się znajdujesz, owoce morza są częstym widokiem na świątecznym stole. Niezależnie od tego, czy jest to karp, czy koktajl krewetkowy, ważne jest, aby wiedzieć, co z nim połączyć.

Naszą główną rekomendacją jest Nowozelandzkie Sauvignon Blanc od Greywacke. Jest lekkie i figlarne w ustach, z pięknymi nutami skórki cytrusowej i ziół, które nie przytłoczą nawet najbardziej subtelnych przystawek z owoców morza.

  1. Greywacke Sauvignon Blanc 2023
    • Sauvignon Blanc
    • Nowa Zelandia,
    • Marlborough
    • 2023
    93 AVG

Dla bogatszych przystawekna przykład pikantnych zup, bułek z kiełbasą lub foie gras (jak często podają we Francji), zalecamy naprzemiennie te dwa wina z winiarni Bread & Butter. ich Chardonnay jest niedrogie i wszechstronne. Jego maślana konsystencja idealnie pasuje do terrin, orzechów i kremowych pasztetów.

  1. Bread & Butter Chardonnay 2022
    • Chardonnay
    • Amerykańskie,
    • California
    • 2022
    91 AVG
    1

Jeśli masz ochotę na czerwień, Bread & Butter's Pinot Noir jest wystarczająco lekki, aby podawać go do przystawek, a jego aromaty żurawiny, przypraw do pieczenia i prażonego cedru sprawiają, że jest to idealne wino świąteczne.

  1. Bread & Butter Pinot Noir 2022
    • Pinot Noir
    • Amerykańskie,
    • California
    • 2022
    91 AVG

The Main Event: Klasyczne dania świąteczne

Gdy świąteczna uczta staje się coraz bardziej obfita i sycąca, nadszedł czas, aby wytoczyć wielkie działa: mocne czerwone wina i dojrzałe białe.

Dania główne

Indyk

Ten ptak ma stosunkowo lekki smak z ziemistymi nutami. Najlepszym winem do indyka musi być coś, co jest zarówno soczyste, jak i komplementarne pod względem smaku.

Naszym faworytem jest Chateau Purcari's Pinot Noir doskonale zrównoważone czerwone wino z Mołdawii. Ma piękny, głęboki purpurowy kolor, a jego nuty wiśni, żurawiny i grzybów świetnie pasują do pieczonego ptaka.

  1. Chateau Purcari Limited Edition Pinot Noir 2020
    • Pinot Noir
    • Mołdawia,
    • South Eastern
    • 2020
    94 AVG
    1

Jeśli chcesz czegoś, co zapewnia większy kontrast, to Edmond de Rothschild Rimapere Sauvignon Blanc jest również świetną opcją. Jego rześka kwasowość przebije się przez indyka i oczyści podniebienie, zapewniając jednocześnie orzeźwiający kontrast z nutami cytrusów i owoców tropikalnych.

  1. Edmond de Rothschild Rimapere Sauvignon Blanc 2023
    • Sauvignon Blanc
    • Nowa Zelandia,
    • Marlborough
    • 2023
    94 AVG

Wołowina

Niezależnie od tego, w jaki sposób podasz wołowinę na Boże Narodzenie, z pewnością będzie to bogate i głęboko pikantne doświadczenie kulinarne. Do wołowiny pasować będzie czerwone wino o pełnym smaku, najlepiej o wyrazistej kwasowości i dużej ilości tanin. Większość zgodzi się, że najlepszym wyborem będzie Cabernet Sauvignon.

Nasza rekomendacja pochodzi z Kalifornii. The Caymus Cab Sav jest chwalony przez krytyków za pluszowe taniny i złożone warstwy dojrzałych owoców. Jest to po prostu bezkonkurencyjne połączenie z pieczenią wołową i jest to pyszne wino samo w sobie, idealne do podniesienia rangi świątecznego posiłku.

  1. Caymus Cabernet Sauvignon 2022
    • Cabernet Sauvignon
    • Amerykańskie,
    • California
    • 2022
    • Kolekcjonerskie
    95 AVG
    1

Gęś

Ostatnio gęś stała się rzadkością na świątecznym stole, ale pozostaje klasykiem. Jest często uważana za tłuste mięso o słodkim, ale bogatym smaku, który często podkreśla dodatek ziół, takich jak rozmaryn i tymianek. Potrzebuje odważnego połączenia, czegoś równie odważnego, ale wystarczająco kwaśnego, aby przeciąć tłuszcz.

Wino Schloss Gobelsburg Riesling z prestiżowej winnicy Ried Heiligenstein sprosta temu zadaniu.

  1. Schloss Gobelsburg Ried Heiligenstein Erste Lage Riesling 2022
    • Riesling
    • Austria,
    • Kamptal
    • 2022
    • Kolekcjonerskie
    96 AVG
    1

Ma solidną kwasową strukturę, ze świątecznymi nutami skórki pomarańczowej, suszonych ziół i białych zimowych kwiatów.

Jagnięcina

Jagnięcina oferuje nieco bardziej dziczyzny i bardziej zniuansowany smak niż wołowina, ale jest nie mniej bogata. Wymaga odważnego czerwonego wina, ale być może takiego, które jest mniej kwaśne, a bardziej gładkie, warstwowe i ziołowe.

W tym przypadku australijski Shiraz jest świetną opcją. Naszym ulubionym jest Penfolds Bin 28 Shiraz który jest prawdopodobnie jednym z najbardziej kultowych australijskich czerwonych win, jakie można kupić.

  1. Penfolds Bin 28 Shiraz 2021
    • Syrah
    • Australia,
    • South Australia
    • 2021
    94 AVG

Wytwarzane jest z winogron Shiraz (znanych również jako Syrah) z południowej Australii, a jego bogate nuty czarnych owoców i czekolady są doskonałym partnerem dla jagnięciny.

Pieczeń orzechowa

Dla wegetarian pieczeń orzechowa jest prawdopodobnie najpopularniejszym świątecznym daniem głównym. Dopasowanie orzechowych i ziołowych smaków może być wyzwaniem. Najlepsze wino do pieczeni orzechowej będzie miało dużo ziół i wystarczająco dużo charakteru, aby sprostać szczególnie ziemistym smakom tego dania. Może ziołowy Grenache lub pełne Chenin Blanc znad Loary?

Jeśli chodzi o Grenache, możemy polecić Mocne czerwone wino Mora & Memo z Sardynii, gdzie Grenache nie nazywa się Grenache, ale Cannonau.

  1. Mora & Memo Nau Cannonau di Sardegna 2022
    • Grenache
    • Włochy,
    • Sardinia
    • 2022
    93 AVG

To idealne wino na świąteczną kolację, pełne aromatów czarnych owoców i suszonych ziół.

Alternatywnie, Chenin Blanc oferuje intrygujące połączenie. Le Haut Lieu Sec Domaine Huet oferuje dużą kwasowość i uderzające nuty miodu i drożdży, które pięknie uzupełniają prażone orzechy.

  1. Domaine Huet Vouvray Le Haut Lieu Sec 2022
    • Chenin Blanc
    • Francja,
    • Loire
    • 2022
    • Organiczne
    93 AVG
    1

Świąteczne połączenia deserów i serów

Kiedy desery i deski serów pojawiają się pod koniec wieczoru, może się wydawać, że wszystko się kończy. Jeśli jednak chodzi o wino, to właśnie wtedy zaczyna się robić naprawdę ciekawie.

Świąteczne desery

Dzięki potrawom takim jak świąteczny pudding, mince pie, marcepan czy makowiec, które są spożywane na całym kontynencie, świąteczne desery mogą być równie bogate jak danie główne. Oto kilka naszych ulubionych słodkich win świątecznych, pełnych zimowych smaków.

Dla lżejszych deserów takich jak mince pie, trudno pomylić się z ulubieńcem tłumów, takim jak Moscato. To słodkie białe wino od La Spinetta jest tego doskonałym przykładem. Ma niewielką zawartość alkoholu, lekko musuje i jest pełne cytrusowych i kwiatowych smaków: dokładnie to, czego potrzebujesz w tym momencie wieczoru.

  1. La Spinetta Biancospino Moscato 2023
    • Muscat
    • Włochy,
    • Piedmont
    • 2023
    • Organiczne
    • Słodkie
    92 AVG
    1

Co może być lepszego do bardziej sycących świątecznych deserów niż wino o charakterze podobnym do świątecznego puddingu? Takie właśnie jest Amarone. To północnowłoskie wino słynie z aromatów suszonych owoców, czekolady i przypraw. Ten przykład od Fasoli Gino jest skoncentrowany i mocny, wspaniały partner do puddingu lub yule logs.

  1. Fasoli Gino Alteo Amarone Valpolicella 2017
    • Amarone
    • Włochy,
    • Veneto
    • 2017
    • Organiczne
    • Kolekcjonerskie
    95 AVG

Deski do serów

Deski serów mogą oferować różnorodną gamę smaków, więc znalezienie jednego wina pasującego do nich wszystkich może być trudne. Jednak deska serów jest często dekadenckim zakończeniem wieczoru ucztowania, a naszym zdaniem jest jedno wino, które się wyróżnia. Barolo jest uważane za króla czerwonego wina i jest naturalnym partnerem dla zróżnicowanej deski serów.

Barolo Ravera firmy G. D. Vajra uosabia wszystko, czego można oczekiwać od mocnego czerwonego wina, ze strukturalnymi taninami, potężną kwasowością i warstwami czerwonych owoców, lukrecji, suszonych ziół i skórki pomarańczowej. Z pewnością sprawi, że każda deska serów będzie pełnym gastronomicznym doświadczeniem.

  1. G.D. Vajra Barolo Ravera 2020
    • Barolo
    • Włochy,
    • Piedmont
    • 2020
    • Kolekcjonerskie
    96 AVG
    1

Wskazówki dotyczące organizacji przyjęć z winem

Mając do dyspozycji tak wiele różnych win, zadbanie o to, by jak najlepiej je wykorzystać, może wydawać się skomplikowanym zadaniem. Istnieje jednak kilka ogólnych zasad, które wszystko ułatwiają.

Wina musujące takie jak Prosecco, Szampan lub Crémant, najlepiej podawać schłodzone, prosto z lodówki. Staraj się używać kieliszka w kształcie fletu, ponieważ zachowuje on bąbelki na dłużej i wymusza subtelniejsze aromaty wina w kierunku nosa.

W przypadku win białych, takich jak Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc lub Moscato, można podawać je lekko schłodzone (między 7 a 12°C). Zasadniczo staraj się wyjąć je z lodówki około 20-30 minut przed podaniem. Do różnych rodzajów białego wina można użyć bardzo specyficznego szkła, ale ogólnie rzecz biorąc, można użyć dowolnego standardowego kieliszka do wina.

Wreszcie, wina czerwone, takie jak Cabernet Sauvignon, Grenache, Pinot Noir i Syrah/Shiraz, najlepiej podawać nieco poniżej temperatury pokojowej (między 15 a 18°C). Zasadniczo oznacza to, że należy postąpić odwrotnie niż w przypadku białego wina i umieścić je w lodówce na 20-30 minut przed podaniem. W przypadku czerwonych win, kieliszki o szerszym dnie są dobre do wyolbrzymiania ich aromatów - ale każdy standardowy kieliszek do wina również będzie wystarczający.

WESOŁYCH ŚWIĄT

Święta Bożego Narodzenia to czas ucztowania, spotkań i komfortu. Jak wynika z podręczników historii, jest on również głęboko spleciony z konsumpcją wina, więc sugerujemy, aby jak najlepiej go wykorzystać. Odpowiednia butelka może sprawić, że okres świąteczny będzie jeszcze bardziej niezapomniany.

Jeśli nadal nie możesz znaleźć idealnego prezentu lub idealnego połączenia, pamiętaj o naszej specjalnie wyselekcjonowanej świątecznej skrzynce degustacyjnej, która może zostać dostarczona prosto pod Twoje drzwi. Należy również pamiętać, że żadna z tych propozycji nie jest niezmienna. Boże Narodzenie może być czasem zarówno tradycji, jak i eksperymentów: wypróbuj nietypowe połączenia, nowe prezenty i odśwież się na nadchodzący rok. Na zdrowie!