Stan Waszyngton jest młodym regionem winiarskim, ale szybko stał się jednym z najbardziej płodnych w Stanach Zjednoczonych. W ostatnich latach producenci wina wyrastali jak stokrotki. Obecnie w stanie znajduje się ponad tysiąc winiarni i ponad 50 000 akrów winnic. W tym artykule przyjrzymy się ludziom, którzy ukształtowali krajobraz waszyngtońskiego wina. Zbadamy ekscytujące marki i winiarnie, które stworzyli, a także unikalny klimat, który sprawia, że Waszyngton jest tak wyjątkowym środowiskiem do uprawy winogron.
Terroir Waszyngtonu - dwie strony medalu
Przydomek "The Evergreen State" nie powstał bez powodu. Bujna zieleń, jedyne lasy deszczowe w Stanach Zjednoczonych i zdecydowanie śródziemnomorski klimat. Są to najbardziej znane naturalne cechy tego stanu i niezależnie od tego, jak na to spojrzeć, malują one obraz miejsca zdecydowanie zbyt wilgotnego do uprawy wysokiej jakości winogron.
Waszyngton ma jednak jeszcze jedną ważną cechę naturalną, która dzieli stan na dwie części. Potężne pasmo górskie Cascade biegnie z północy na południe, tworząc silny cień deszczowy po wschodniej stronie. Rezultatem tego jest suchy, pustynny klimat we wschodniej części Waszyngtonu - gdzie odbywa się zdecydowana większość produkcji wina. Wschodni Waszyngton jest tak suchy, że obszary uprawy winorośli polegają na rzekach regionu, Yakima, Columbia, Walla Walla i Snake, w celu niezbędnego nawadniania. Apelacje są zazwyczaj skupione wokół tych rzek, a Columbia Valley AVA i Walla Walla Valley AVA są największymi i najważniejszymi.
Innym aspektem środowiska, który sprawia, że Waszyngton jest fascynujący, jest jego gleba. Kaskady są pełne aktywnych wulkanów, zapewniając bogatą w minerały glebę wulkaniczną, która z czasem zmieszała się z luźnymi, piaszczystymi glebami dorzecza rzeki Columbia. Waszyngtońskie winnice nigdy nie uległy filokserze i konsekwentnie produkują wysokiej jakości winogrona.
Twarze stojące za winami ze stanu Waszyngton
Podczas gdy klimat Waszyngtonu był niezwykle ważny dla wzrostu znaczenia tego regionu, przedsiębiorcy pomogli ugruntować jego miejsce na światowej scenie. Innowatorzy i ryzykanci dostrzegli potencjał stanu i zdefiniowali jego styl. Pod względem ilości produkowanego wina w USA, Waszyngton ustępuje jedynie Kalifornii.
Charles Smith
Chociaż urodził się w Napa w Kalifornii, Charles Smith znalazł swój dom w Walla Walla Valley i stał się jednym z liderów win waszyngtońskich. Jego firma, House of Smith, obejmuje kilka wyrazistych marek wina. Ze względu na ogromny sukces, przedsiębiorstwo Smitha nie ogranicza się do żadnego pojedynczego terroir lub regionu w Waszyngtonie. Ponieważ House of Smith ma pod swoim parasolem ogromną liczbę różnych etykiet, dokonanie wyboru może być trudne. Ten artykuł pomoże ci to wyjaśnić. Możesz również sprawdzić wszystko, co mamy do zaoferowania od Charlesa Smitha tutaj.
Smith rozpoczął od K Vintners w 2001 roku, marki inspirowanej Doliną Rodanu, koncentrującej się na winach z pojedynczych winnic i polowych mieszankach Syrah, Grenache i Viognier. Od K Vintners polecamy Motor City Kitty najwyższej jakości Syrah w bardzo rozsądnej cenie. Jego owoce pochodzą z winnicy Boushey w Yakima Valley (jednej z najlepszych lokalizacji w Waszyngtonie) i jest to idealna butelka na rozpoczęcie odkrywania regionu. W przypadku kolekcjonerskiego K Vintners Syrah w kierunku końca skali premium, polecamy The Hidden.
Charles Smith od dawna współpracuje z Rikke Korff, duńską projektantką odpowiedzialną za uderzający, ale przystępny styl etykiet Smitha. Po założeniu marki K Vintners, para zaczęła szukać inspiracji nieco dalej na południe niż Rodan. ViNO CasaSmith to wyprawa Charlesa Smitha w kierunku włoskich odmian, uprawianych na waszyngtońskiej ziemi. Marka została założona w 2010 roku. Cała oferta CasaSmith jest przepyszna, ale jeśli możesz wybrać tylko jedno, trudno pomylić się z czerwonokrwistym Primitivo. Porcospino Primitivo to mocne, treściwe czerwone wino, pochodzące z winnicy Northridge w Columbia Valley AVA, jednej z największych apelacji w USA.
Około 60% wina produkowanego w Waszyngtonie to wina czerwone, ale jest też kilka naprawdę doskonałych win białych. Sixto to kolejna marka od Charlesa Smitha, założona w 2014 roku i oparta na Chardonnay. Ze względu na gorący i suchy klimat, Chardonnay jest nieco pomijane w Waszyngtonie. Sixto stara się to naprawić, produkując wyrafinowaną gamę czterech win pochodzących z winnic o chłodniejszym klimacie w Columbia Valley AVA. Trzy z nich to wina z pojedynczych winnic - Frenchman Hills, Moxee i Roza Hills. Czwarte to połączenie wszystkich trzech, nazwane Substance które gorąco polecamy - to soczyste Chardonnay i jedna z najlepszych ofert w chłodnym klimacie Waszyngtonu.
Ostatni, ale nie mniej ważny w House of Smith, Substance została założona w 2015 roku, początkowo jako narzędzie do produkcji fantastycznego, ale niedrogiego Cabernet Sauvignon. Od tego czasu marka rozszerzyła swoją działalność na inne szczepy Bordeaux, udowadniając, że waszyngtońskie gleby nadają się do produkcji naprawdę wysokiej klasy win. Aby posmakować oryginalnego pomysłu stojącego za Charles Smith's Substance, ten Cabernet Sauvignon jest świetną opcją. Jest to mieszanka kilku winnic z Columbia Valley. Jeśli chcesz spróbować bardziej czystej, specyficznej ekspresji, spójrz na Powerline Estate Cabernet. Winogrona do tego potężnego Cab zostały pozyskane z winnicy Powerline Estate Vineyard w rodzinnym regionie House of Smith, Walla Walla Valley. Winorośl posadzona jest na dobrze przepuszczalnych glebach z brukowanym podłożem, u podnóża Gór Błękitnych.
Allen Shoup
Allen Shoup to kolejna postać, która odegrała znaczącą rolę w budowaniu reputacji Waszyngtonu od podstaw. W latach 1984-2000 Shoup pełnił funkcję dyrektora generalnego firmy Chateau Ste. Michellenajstarszej winiarni w Waszyngtonie. Przeprowadził winiarnię z małej firmy do takiej, która zarabia 200 milionów dolarów rocznie. Mimo, że Shoup ustąpił już ze swojego stanowiska, pozycja Chateau Ste. Michelle na międzynarodowej scenie winiarskiej jest w dużej mierze zasługą Shoupa, doświadczonego marketingowca i legendy wina z Waszyngtonu.
Aby poznać najstarszą i najbardziej prestiżową winiarnię w Waszyngtonie, nie trzeba szukać dalej niż ich Dry Riesling to piękne złote wino pełne owoców cytrusowych i miodu. Wino to zostało zebrane z winnic w całym regionie Columbia Valley AVA. Jeśli masz ochotę na butelkę czerwonego wina, polecamy Chateau Ste. Michelle's Indian Wells Cabernet Sauvignon. Jest to mieszanka 90% Cabernet i 10% Syrah.Większość winogron do produkcji tego wina pochodzi z winnicy Cold Creek należącej do Chateau Ste. Michelle, starego, spalonego słońcem miejsca z suchymi, gliniastymi glebami.
Od czasu ustąpienia ze stanowiska dyrektora generalnego Chateau Ste. Michelle, Shoup kontynuuje swoją misję wyniesienia win waszyngtońskich na światową scenę. Jego najnowszym przedsięwzięciem jest Long Shadows Vintners z siedzibą w winnicy w Walla Walla Valley. Long Shadows zatrudnia gwiazdorską obsadę winiarzy, zebranych przez Shoupa z całego świata, z których wszyscy stworzyli ultra-premium wino Columbia Valley.
Jak dotąd nie polecaliśmy Merlota z Waszyngtonu, więc oto on. The Pedestal Merlot został zaprojektowany przez Michela Rollanda, winiarza i konsultanta z Pomerol w Bordeaux. Winogrona do tego Merlot były uprawiane na Wahluke Slope, jednym z najcieplejszych obszarów Columbia Valleys. Jest to piękne podejście do podstawowego wina z Bordeaux, które stało się jeszcze bardziej złożone i wyjątkowe dzięki uprawie na glebie w Waszyngtonie.
Jeanette, Alex i Paul Golitzin
Jeanette i Alex Golitizin są wieloletnią parą władzy w Waszyngtonie i założycielami firmy Quilceda Creek winiarni. Kiedy założyli Quilceda Creek w 1978 roku, była to dopiero 12. winiarnia powstała w stanie po okresie prohibicji. Para, wraz z synem Paulem, po cichu tworzy jedne z najlepszych win Cabernet Sauv najlepszych Cabernet Sauvignons jakie Stany Zjednoczone mają do zaoferowania. Golitzinowie mają nieco inne podejście do uprawy winorośli niż dwaj wybitni waszyngtońscy winiarze, o których już mówiliśmy. Wina Quilceda Creek pochodzą z niewielkiego portfolio winnic w podregionach Horse Heaven Hills i Red Mountain w Columbia Valley. Ich winiarnia jest ściśle związana z ziemią, a oni sami mają silne poczucie terroir i miejsca.
Aby posmakować jednej z najbardziej konsekwentnie doskonałych winiarni w Waszyngtonie, spróbuj Quilceda Creek Cabernet Sauvignon. Powstaje on z winogron pochodzących z winnic Mach One i Champoux należących do Quilceda. Jest to przepyszny Cabernet, który można kolekcjonować, znajdujący się na szczycie tego, co Columbia Valley i Waszyngton mają do zaoferowania.
Waszyngton to miejsce, które warto mieć na oku - z roku na rok rozwija się i staje się coraz bardziej ekscytującym regionem winiarskim. Osoby wymienione w tym artykule to tylko kilka z najbardziej wpływowych producentów wina w Waszyngtonie. Istnieje niezliczona ilość innych do odkrycia. Całą gamę win z Waszyngtonu można znaleźć na stronie 8wines.
Ok!