Być może wielu z Was słyszało lub czytało o rosnącym zainteresowaniu szampanami produkowanymi przez producentów. Ale dla laika, co tak naprawdę oznacza "grower Champagne"? Jaki to rodzaj szampana i o co tyle zamieszania?
Pierwszą rzeczą, którą należy wyjaśnić, jest to, że szampany producenckie to wina rzemieślnicze produkowane przez winiarza, który winifikuje wyłącznie winogrona wyprodukowane we własnych winnicach i sprzedaje je pod własną marką.Aby jednak uzyskać pełny obraz, cofnijmy się o krok. Historycznie rzecz biorąc, produkcja szampana była skomplikowaną i tajemniczą sprawą. Tylko handel był kustoszem tego rzadkiego know-how. Oczywiście winiarze dostarczali swoje winogrona kupcom, którzy zajmowali się całą resztą: produkcją szampana i sprzedażą tego wyjątkowego napoju na rynkach.
Teraz jednak scenariusz się zmienił: nowi "vignerons" (francuski termin oznaczający winiarza), dzieci lub wnuki tych samych małych winiarzy, zaczynają tworzyć własnego szampana, ulepszając swoje terytoria, a nawet poszczególne działki, i odzyskując tradycję technik w nowoczesnym stylu. To nowa fala szampana produkowanego przez plantatorów.
Winiarze ci są zwiastunami smakowej rewolucji, która wstrząsa Szampanią, czasami homologowaną przez komercyjne mieszanki. Status plantatora winogron gwarantuje konsumentom pełną kontrolę nad całym procesem produkcji, od winnicy po butelkę.
Co wyróżnia szampana produkowanego przez plantatorów?
Szampany producenckie zyskały ostatnio światową sławę i nie jest to tylko chwilowy trend. W ciągu ostatnich 10 lat szampan produkowany przez plantatorów stał się niezwykle popularny. I to nie tylko w Europie: wina te są również bardzo poszukiwane w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie, a ich niska dostępność czyni je jeszcze bardziej wartościowymi. Wyprzedają międzynarodowe degustacje i nieustannie otrzymują entuzjastyczne recenzje od profesjonalistów i krytyków winiarskich, którzy chwalą je za ich indywidualność i wartość.W konsekwencji również konsumenci, zwłaszcza ci, którzy doceniają produkty rzemieślnicze i rozumieją wartość konkretnego terroir, zaczęli odkrywać te wyjątkowe wina, które w pełni wyrażają ich osobowość, odwagę i więź z terytorium.
Ale co czyni je tak wyjątkowymi?
Z pewnością jedną z najciekawszych cech jest ich wyjątkowość. W rzeczywistości, podczas gdy szampany dużych marek są produkowane z winogron zakupionych od różnych producentów i winnic w regionie i mieszane w celu zagwarantowania rok po roku standardowego produktu, który odzwierciedla styl firmy, szampany hodowców są dokładnie odwrotne. W tym przypadku producenci są właścicielami swoich winnic: uprawiają winorośl i zbierają winogrona, z których produkują swoje wina, często z pojedynczych działek. Zazwyczaj winifikują każde małe cru i każdy zbiór oddzielnie, aby nie stracić duszy swoich win. Ponadto wielu z tych producentów odzyskało dawne zwyczaje, takie jak używanie małych beczek do starzenia, dzięki czemu ich wina, choć nowoczesne, są silnym wyrazem tradycji. Mają ograniczone produkcje, często numerowane, ponieważ przedkładają jakość nad ilość.
Powstałe w ten sposób wina niekoniecznie są lepszej jakości niż te największych marek, ale są to wina rzemieślnicze, charakteryzujące się wyraźną osobowością, która odzwierciedla miejsce pochodzenia i ręce, które je wyprodukowały. To czyni je interesującymi, ale przede wszystkim wyjątkowymi i niepowtarzalnymi. Identyfikacja szampanów produkowanych przez producentów nie jest trudna. Znalezienie nazwiska rodziny na etykiecie może być wskazówką, ponieważ wiele małych rodzinnych firm zazwyczaj produkuje szampany producenckie ale istnieje konkretny sposób identyfikacji tego typu wina. W rzeczywistości każda butelka szampana ma akronim, który reprezentuje proces produkcji. Akronim RM, który oznacza "récoltant-manipulant" (dosłownie tłumacząc jako "zbieracz-robotnik"), jest skrótem oznaczającym szampana typu grower.
Najlepsze szampany producenckie
W 8wines jesteśmy bardzo dumni z naszej oferty szampanów produkowanych przez producentów, która obejmuje zarówno bardzo prestiżowe wina, jak i małe perełki.
- Agrapart to na przykład mała rodzinna posiadłość, założona w czasach Belle Epoque w sercu Grands Crus na Côte des Blancs, która od wielu lat wyróżnia się wyjątkową jakością swoich cuvées terroir i niezwykłą mineralnością win. Posiadłość, założona przez Arthura Agraparta, przeszła ważną zmianę jakościową w latach 50. pod wpływem impulsu Pierre'a Agraparta, wnuka założyciela, który stworzył styl Agrapart: szampan terroir, elegancki i charakterystyczny, precyzyjny wyraz spotkania chardonnay, szczepu, który jest tu królem, z wielkimi kredowymi terroir Côte des Blancs. Dziś, pod kierownictwem Pascala Agraparta, wspieranego obecnie przez jego syna Ambroise'a, firma, bardzo przywiązana do swojego statusu RM, uprawia 12 hektarów winnic, z czego 9 hektarów na grands cru Avize, Cramant, Oger lub Ory. Tutaj metody uprawy i produkcji wina pozostają rzemieślnicze i oparte na najwyższym szacunku dla środowiska naturalnego. Chociaż firma nie posiada żadnego certyfikatu, od końca lat 80. przyjęła wszystkie zasady ekologicznej uprawy winorośli. Wszystkie cuvées są winifikowane według działek i starzone w dębowych beczkach. Średni wiek winorośli w domu wynosi 40 lat, ale niektóre mają ponad 60 lat. Dom produkuje średnio 90 000 butelek rocznie, głównie Blanc de Blancs Grands Crus.
- Szampan Jacquesson z drugiej strony ma ponad 200-letnią historię. Firma została założona w 1798 roku przez Memmie Jacquesson, a następnie szybko się rozwijała. Unikalne i rygorystyczne know-how sprawiło, że marka ta stała się klejnotem regionu! Przyciągnęła nawet uwagę Napoleona I, który w 1810 roku przyznał jej złoty medal "za piękno i bogactwo piwnic". Została przejęta w 1974 roku przez braci Chiquet, którzy są początkiem odrodzenia tej marki. Dziś ten dom szampański koncentruje swoje wysiłki na niezwykle jakościowej produkcji zawartej w 350 000 butelek, co pozwala na stosowanie nieprzemysłowych metod produkcji. Winnice rozciągają się na obszarze 30 hektarów zlokalizowanych w Avize, Dizy, Ay i Hautvillers. Dom Jacquesson awansował na trzecie miejsce w rankingu najlepszych szampanów wybieranych przez Revue du Vin de France. Marka staje się coraz bardziej popularna, ale nie prowadzi to do nadprodukcji. Rzeczywiście, produkcja domu pozostaje skoncentrowana na cuvées z pojedynczych działek.
- Maillartowie przekazują swoją wiedzę na temat uprawy winorośli w północnej części Montagne de Reims z ojca na syna od XVI wieku. To prawie 300 lat historii, Nicolas Maillart zachowuje filozofię tej rodziny winiarzy. Ale kiedy przejął firmę w 2003 roku, zrewolucjonizował rodzinny biznes i przestał sprzedawać swoje winogrona do spółdzielni. Ukierunkował ofertę na dojrzałe, owocowe i złożone szampany, w szczególności dzięki pojawieniu się dębowych beczek na terenie posiadłości. Ten niewielki producent zarządza obecnie winnicą o powierzchni około 9 hektarów, w której produkuje wina wyrażające potencjał terroir Premier i Grands Crus. Winnica, zlokalizowana głównie w Ecueil w Montagne de Reims, jest zdominowana przez Pinot Noir. Pozwala to Nicolasowi Maillartowi na produkcję intensywnych, wyrazistych cuvées z charakterystyczną nutą winności. Dwa cuvées wyróżniają się w szczególności, Chaillots Gillis, Chardonnay extra brut z Ecueil winifikowane w barrique oraz Francs de Pied, Pinot noir na piaskach posadzony w 1973 roku i nieszczepiony, prawdziwa rzadkość. Dwa cuvées, które podpisują styl domu.
- The Soutiran Champagne House, rodzinny dom o powierzchni 6 ha, położony jest w samym sercu Montagne de Reims, w wiosce Ambonnay, która korzysta z prestiżowego wyróżnienia Grand Cru. Winogrona Pinot Noir i Chardonnay są sadzone na zboczach wzgórz o kredowych glebach, które są szczególnie bogate w magnez. Ta typowość, charakterystyczna dla terroir wioski, zapewnia mineralność winom, które wyrażają się nutami soli i jodu. Ponadto szampany te leżakują od 5 do 8 lat, znacznie dłużej niż wymaga tego apelacja, aby ujawnić strukturę tych win.
Good and interesting selection