To ekscytujący czas dla branży winiarskiej - wydaje się, że planeta ponownie ustabilizowała się po pandemii Covid-19, ale jak zwykle na horyzoncie jest o wiele więcej zmian. W 2022 roku widzieliśmy, że zrównoważony rozwój i poszanowanie środowiska stają się coraz ważniejszym trendem w branży winiarskiej - oczekuje się, że będzie to kontynuowane w 2024 roku. Siły zmian klimatycznych, cyfryzacji i globalizacji odciskają swoje piętno na tej starożytnej branży, która staje się coraz bardziej napędzana przez handel elektroniczny. Dodając do tego rzesze pionierów zacierających tradycyjne style wina, rok 2024 zapowiada się fascynująco.
W tym artykule przedstawimy wszystkie najważniejsze oczekiwane trendy w branży winiarskiej w 2024 roku. Omówimy, w jaki sposób wino musujące ma zastąpić piwo jako ulubiony napój Amerykanów oraz jak region Franciacorta z dnia na dzień zyskuje na znaczeniu i popularności. Zbadamy również ciągły rozwój handlu elektronicznego w branży i znaczenie koncepcji terroir w 2024 roku.
Wino musujące wciąż na topie
Wino musujące zawsze było dość popularnym napojem w Stanach Zjednoczonych, ale w ostatnich latach zaobserwowaliśmy gwałtowny wzrost sprzedaży. W 2024 roku spodziewamy się, że wino musujące wyprzedzi piwo jako najczęściej spożywany napój w USA. Ten zaskakujący trend idzie w parze z rosnącą popularnością koktajli na bazie wina, takich jak spritzery lub wino musujące w puszce.
Szampan
Więcej nowych trendów w winach gazowanych możemy zaobserwować w specyficznym regionie Szampanii. Szampan "Grower" nabiera rozpędu w ciągu ostatnich kilku lat i jest czymś, na co zdecydowanie należy zwrócić uwagę w 2024 roku.
Szampan dla hodowców odnosi się do wina, które zostało wyhodowane, zebrane i zabutelkowane przez te same osoby. Aby uzyskać szczególnie fantastyczny przykład, spójrz na Champagne Agrapart & Fils którzy produkują wysokiej jakości wina z małych zbiorów. Innym zwrotem, który może pojawić się w 2024 roku, jest "neo-négociant". Négociant to zasadniczo producent wina, który nie uprawia winogron, a zamiast tego zaopatruje się w nie u różnych doświadczonych plantatorów, z których wielu to rodziny, które od pokoleń zajmują się winnicami. Neo-négociant jest jednak mistrzem w obu tych dziedzinach - hodowca zamienił się w négocianta, który może wybierać z szerokiej gamy terroir. Spodziewaj się, że w nadchodzącym roku etykieta "RM" dla "Récoltant Manipulant" pojawi się na jeszcze większej liczbie butelek, ponieważ trend ten nadal rośnie.
Franciacorta
Podczas gdy słynne regiony, takie jak Szampania, Cava i Prosecco nadal kwitną, należy pamiętać, że wino musujące jest często kupowane ze względu na swoją nowość. W 2024 roku można spodziewać się, że Franciacorta stanie się trendem winiarskim samym w sobie. Stosunkowo nietknięta przez główny nurt, nazwa ta nadal wywołuje poczucie intrygi i mistycyzmu, któremu nie mogą się oprzeć dociekliwi smakosze wina.
W połączeniu z faktem, że Franciacorta to miejsce dla poważnych, wytrawnych win, produkowanych przy minimalnej ingerencji. Jeśli ten region jest dla Ciebie nowy lub po prostu chcesz poznać wysokiej jakości wina Franciacorta, nasz skrzynka degustacyjna to doskonały sposób na rozpoczęcie.
Aby uzyskać status DOCG, te wina musujące muszą być wytwarzane tradycyjną metodą, z drugim etapem fermentacji wewnątrz butelki, na drożdżach. Muszą również spędzić co najmniej 18 miesięcy na dojrzewaniu. Rok 2021 był dobrym rocznikiem dla Włoch, więc Franciacorty, które ujrzą światło dzienne w 2024 roku, z pewnością będą fantastyczne. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o intrygującym terroir Franciacorty, zapoznaj się z nasz artykuł na ten temat w którym wyjaśniamy wszystko, co powinieneś wiedzieć.
Łączenie stylów
Kiedy mówimy o winie w ogóle, możemy mieć na myśli wszystko, od musującego białego wina o mocy 5% ABV, przez wino bursztynowe, po aksamitne, wzmocnione czerwienie. Istnieje niezliczona ilość stylów do zbadania, ale z biegiem czasu świat wina zaczyna wyglądać jak spektrum, a nie grupa jasno określonych kategorii. Jest to trend, który spodziewamy się utrzymać w nadchodzącym roku.
W dzisiejszych czasach produkuje się więcej win o różnych stylach w szerszej gamie lokalizacji niż kiedykolwiek wcześniej. Cała scena z każdym dniem staje się coraz bardziej wielowymiarowa, pełna niuansów, a czasem wręcz zagmatwana.
Jednym z przydatnych sposobów zilustrowania tego jest spojrzenie przez mikroskop na bardziej konkretną część świata wina - tak jak zrobiliśmy to w przypadku Chardonnays z Nowego Świata (Przeczytaj więcej tutaj). Tradycyjnie spokojne wina Chardonnay można podzielić na dwa rodzaje - dębowe, które są zazwyczaj okrągłe i maślane, oraz niedębowe, które są bardziej eleganckie i kwasowe. W artykule widzimy jednak, że pionierskie winiarnie tworzą wina łączące style. Niektóre z nich to hybrydowe Chardonnay z Nowego Świata z najlepszymi cechami obu stylów lub niesamowicie pełne Chardonnay, które można łączyć z mięsem. Doskonałym sposobem na samodzielne odkrycie tej mieszanki stylów jest nasz zestaw degustacyjny "Dookoła świata" walizka degustacyjna. To starannie wyselekcjonowane Chardonnay, prezentujące to, co najlepsze w Nowym i Starym Świecie.
Aby uzyskać odważną reimaginację tego szczepu, należy również rozważyć El Enemigo Chardonnay które od dawna jest bestsellerem.
Należy również zwrócić uwagę na wzrost popularności win "off-red", które łączą w sobie smaki czerwieni z lekkim ciałem bieli i kolorem, który również nie jest całkiem różowy. Będą one wykorzystywać klasyczne lekkie czerwone winogrona, takie jak Pinot Noir, Gamay lub Dolcetto.
Jak już wspomnieliśmy, różne style wina stale pojawiają się w dziwnych miejscach na całym świecie. W przyszłym roku wypatruj białego wina z Rioja i czerwonego wina z Szampanii lub Anglii. Krótko mówiąc, jeśli jest to wino eksperymentalne lub trudne do sklasyfikowania, w 2024 roku należy spodziewać się wzrostu jego popularności.
Zmiany klimatyczne i terroir
Kolejną rzeczą, którą możemy zacząć dostrzegać w 2024 roku, jest wyzwanie, jakie zmiany klimatyczne stanowią dla koncepcji terroir. Pogoda się zmienia, a to oznacza, że terroir również może się zmienić. Wahania pogody już teraz wpływają na nasze codzienne życie, a niedługo może się okazać, że będą miały wpływ na to, jakie wina wybieramy. To kolejne pytanie, które nasuwa różnorodność niesamowitych Chardonnay z Nowego Świata. Burgundia zawsze będzie miała silne poczucie miejsca i obecnie nadal jest uważana za najlepsze miejsce do uprawy Pinot Noir i Chardonnay - ale nie zawsze tak będzie. W 2024 r. należy spodziewać się większej liczby rozmów na ten temat, szczególnie w połączeniu z trendami zrównoważonego rozwoju i ekologicznej produkcji wina.
Rozwój handlu elektronicznego
Podobnie jak w przypadku prawie wszystkich produktów konsumenckich (z wyjątkiem cotygodniowych owoców i warzyw), zakupy wina stały się coraz bardziej aktywnością online. Ten trend w przypadku wina rozpoczął się na dobre dawno temu, ale pandemia Covid-19 przyspieszyła przejście branży winiarskiej na handel elektroniczny. Trend ten wciąż nabiera rozpędu. W 2024 r. spodziewamy się, że branża winiarska wykona jeszcze większy skok w kierunku stania się branżą opartą na handlu elektronicznym.
Dla wielu mniejszych winiarni i sprzedawców wina posiadających punkt sprzedaży online jest to dobra wiadomość. Rosnące znaczenie handlu elektronicznego w branży winiarskiej pozwala skromnym firmom (takim jak my w 8wines) na promowanie się w sieci. Dzięki odpowiednim narzędziom mogą dotrzeć do znacznie szerszej, wcześniej niewykorzystanej publiczności. Jest to również dobra wiadomość dla konsumentów, ponieważ nie trzeba polegać wyłącznie na tym, co lokalny sklep monopolowy ma na półkach. Wino z każdego zakątka świata staje się coraz bardziej dostępne.
Zjawisko to jest częściowo spowodowane blokadami Covid-19, ale pandemia nie jest jedynym powodem. Prawda jest taka, że ze względu na to, że nasz świat staje się coraz bardziej zglobalizowany i definiowany przez handel i postęp technologiczny, przemysł winiarski i tak zmierzał w tym kierunku. Pandemia Covid-19 po prostu nieco przyspieszyła - i spodziewamy się, że trend ten utrzyma się w 2024 roku.
Zachowanie naturalności
Statystyki z platformy prognozującej trendy Exploding Topics pokazują, że liczba wyszukiwań "naturalnego wina" wzrosła o 150% w ciągu ostatnich pięciu lat. Niedawna ankieta przeprowadzona przez International Wines and Spirits Record wykazała również, że 50% osób pijących wino w USA było pozytywnie nastawionych do brandingu związanego ze zrównoważonym rozwojem i metodami rolnictwa ekologicznego. Oba te trendy są związane z postrzeganą zdrowotnością i większym zaangażowaniem konsumentów w to, co kupują - ale nie są takie same. Aby zrozumieć, na co należy zwrócić uwagę, ważne jest, aby narysować linię między zwrotami "naturalny" i "zrównoważony" lub "organiczny".
Wino naturalne
Kiedy mówimy o winach naturalnych, może to odnosić się do dość szerokiego obszaru. Może to oznaczać wina tworzone tradycyjnymi metodami i bez użycia pestycydów, co jest również ważną częścią bycia organicznym. Istnieje jednak większe prawdopodobieństwo, że wyrażenie "wino naturalne" będzie odnosić się do win musujących bez dodatku cukru. Jest to wyłaniający się styl, o którym można spodziewać się znacznie więcej w 2024 roku!
Zazwyczaj po fermentacji producenci wina dodają dawkę cukru do swoich win musujących, czyniąc je Brut, Extra-Brut, Dry lub Extra Dry. Pétillant-Naturel, czyli musujące wina naturalne, to wina bez dodatku cukru. To zupełnie inna bestia, na którą warto zwrócić uwagę w nadchodzącym roku. Zazwyczaj są cierpkie, orzeźwiające i bardzo smaczne! Małe winiarnie, które produkują wina w tym stylu, przecierają szlaki na rynku.
Zrównoważona produkcja wina
Z drugiej strony, kiedy mówimy o zrównoważonej produkcji wina, zwykle chodzi o cały proces, a nie tylko o dodatki na końcu. W całym świecie wina podjęto wspólne wysiłki na rzecz przejścia na bioróżnorodność i rolnictwo ekologiczne. Oznacza to brak pestycydów, herbicydów i nawozów sztucznych, a także wszechstronny wysiłek na rzecz promowania różnorodności życia roślinnego w winnicy. Krótko mówiąc: uprawa winogron w sposób harmonijny z naturą. Jest to podejście, które przyjęło wielu producentów wina.
Ta transformacja jest częściowo spowodowana zmianami klimatycznymi, a częściowo tym, że producenci wina mają wielki szacunek dla swojej ziemi. Jest to jednak również to, czego chcą teraz konsumenci. W 2024 r. można spodziewać się, że winiarnie, które nie dokonały zmiany, dokonają jej i zwiększą sprzedaż win oznaczonych jako wegańskie lub ekologiczne.
Podsumowując, "minimalna interwencja" i "wino gazowane" to świetne frazy, na które należy zwrócić uwagę w tym roku. Jeśli z tych wszystkich zbliżających się trendów można wyciągnąć jedną rzecz, to jest to, że zarówno producenci wina, jak i osoby pijące wino rozumieją, jak ważna jest ziemia. Wraz z trendami w kierunku naturalnego wina i etykiet ekologicznych, konsumenci wykazują również zwiększoną świadomość skutków pestycydów i mocno przetworzonych produktów. Poważne wina oparte na terroir, takie jak Franciacorta, zyskują na popularności - podobnie jak wina, które zacierają przestrzeń między stylami. To będzie intrygujący rok i mamy nadzieję, że ten artykuł nakreślił niektóre z największych trendów winiarskich, na które należy zwrócić uwagę w 2024 roku.
Ok!