Rosé to o wiele więcej, niż mu się przypisuje. W ostatnich latach zyskało reputację słodkiego przysmaku, taniej i wesołej alternatywy dla czerwonego wina, którą każdy może pokochać. W tym artykule postaramy się obalić te błędne przekonania i przedstawić prawdziwe rosé. Aby uniknąć stania w alejce z winami i wpatrywania się w etykiety, podpowiemy Ci również, na które wina różowe powinieneś zwrócić uwagę w tym roku.
Rosé Factfile: Pochodzenie, style i winogrona
Skąd pochodzi wino różowe?
Korzenie różowego wina sięgają Fenicjan i starożytnej Grecji, gdzie pito wino z wodą i wytwarzano je przy minimalnym kontakcie ze skórą. Wino różowe, jakie znamy dzisiaj, prawdopodobnie wyłoniło się z fenickich osad wokół miasta Marsylia, 2600 lat temu. Z biegiem czasu wino różowe stało się fenomenem na skalę światową, ale jego duchową ojczyzną zawsze będzie południe Francji (w szczególności Bordeaux i Prowansja), gdzie znalazło swój pierwszy przyczółek w Europie Zachodniej.
Jak powstaje wino różowe?
Istnieją dwie główne metody uzyskiwania tego wspaniałego różowego koloru z czerwonych winogron: saignée i bezpośrednie tłoczenie.
Saignée pochodzi od francuskiego czasownika "krwawić". Metoda ta polega na "upuszczeniu" części soku z kadzi czerwonego wina na wczesnym etapie procesu fermentacji, zanim skórki winogron nadadzą mu żywy kolor i obfite taniny. Ma to również pożądany efekt domina - czerwone wino, które pozostaje w kadzi, często ma bardziej intensywny kolor, ze względu na wyższy stosunek skórek do soku.
Tłoczenie bezpośrednie to po prostu prostszy sposób produkcji różowego wina. Czerwone winogrona są przywożone do winiarni i wyciskane w celu ekstrakcji soku ze skórek. Skórki i sok są oddzielane niemal natychmiast, dzięki czemu uzyskuje się atrakcyjny różowy kolor.
W niektórych przypadkach rosé jest również tworzone przez mieszanie niewielkiej ilości czerwonego wina z winem białym. Metoda ta jest zabroniona w większości francuskich apelacji, z wyjątkiem Szampanii, gdzie tworzy się piękne musujące rosé poprzez mieszanie Chardonnay z niewielkimi ilościami Pinot Noir/Meunier. Wśród winiarzy toczy się wiele debat na temat tego, która metoda daje najlepsze różowe wino, ale ostatecznie nie będzie to miało większego wpływu na Ciebie (pijącego!).
Rodzaje wina różowego
Po zakończeniu całego procesu tłoczenia, odpowietrzania, mieszania i fermentacji otrzymujemy pyszną butelkę różowego wina. Oczywiście wina różowe są tak różnorodne, jak wino czerwone lub białe, więc mogą znajdować się w dowolnym miejscu na spektrum win - jasnoróżowym, ciemnoróżowym, wytrawnym, półsłodkim, słodkim jak kawałek sernika truskawkowego, musującym lub intensywnie musującym.
Oprócz wszystkich potencjalnych rodzajów różu, ten styl wina może być znany pod wieloma różnymi nazwami i tworzony z różnych winogron. W każdym sklepie można zobaczyć wino różowe noszące nazwę vin-gris (szare wino), blanc-des-noir (białe z czarnego), rosado (w Hiszpanii) lub rosato (we Włoszech). Można również zobaczyć włoskie wino o nazwie Ramato, które jest zasadniczo różowym winem o miedzianym kolorze (choć puryści mogą twierdzić, że nie jest to różowe) wytwarzanym z Pinot Grigio z przedłużonym kontaktem ze skórką.
Tak więc wszędzie tam, gdzie produkuje się wino, produkuje się również różowe. Z kilkoma rzadkimi wyjątkami, jest ono wytwarzane z czerwonych winogron. Prawie wszystkie rodzime włoskie czerwone winogrona mogą być wykorzystane do produkcji wina różowego. We Francji popularnymi odmianami są Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Grenache i Mourvedré, a także Pinot Noir i Meunier. W Hiszpanii można znaleźć różowe wina wytwarzane z Tempranillo, Garnacha lub znacznie rzadszych odmian, takich jak Ondarrabi z Kraju Basków i Listán Negro z Wysp Kanaryjskich. W Nowym Świecie bardziej popularne są winogrona takie jak Shiraz, Zinfandel i Merlot, ale w Australii, Ameryce i RPA można znaleźć rosé wykonane z dowolnego z wyżej wymienionych winogron.
Chodzi o to, że rosé nie jest tylko jedną sztuczką. Ma tyle samo zawiłości i stylów, co wino czerwone lub białe. To dobra wiadomość dla koneserów wina, ale nieco myląca dla przeciętnego konsumenta. Następnie, aby ułatwić ci życie, przyjrzymy się niektórym z głównych regionów i winnic, na które należy zwrócić uwagę podczas zakupów.
Popularne regiony win różowych i ich najlepsze wina do spróbowania
Chociaż wina różowe produkowane są na całym świecie, istnieje kilka konkretnych regionów, które plasują się ponad resztą - zarówno pod względem jakości wina, jak i dominacji na rynku. Prowansja ma jedne z najlepszych win różowych, jakie można kupić i jest zdecydowanie miejscem numer jeden, od którego należy rozpocząć swoją podróż. Aby jednak uzyskać kompleksowy obraz sceny różowej, przyjrzymy się również winom z innych części świata.
Spojrzenie na włoskie Rosato
We Włoszech istnieje wiele wysokiej jakości regionów do odkrycia. Na północnym krańcu półwyspu Piemont produkuje fantastyczne różowe wina z Nebbiolo i Freisa, a Friuli ma kilka wspaniałych przykładów Ramato, wytwarzanych z Pinot Grigio. Przesuwając się w dół wschodniego wybrzeża, można również zacząć przyglądać się różowym winom z Veneto i Abruzji, które są włoskimi potęgami różowego wina.
Ogólnie rzecz biorąc, włoskie różowe wino jest bardziej żywe i mocne niż francuskie, a producenci mają tendencję do utrzymywania go w stanie wytrawnym - to zasługa odważnych, rustykalnych winogron, takich jak Nebbiolo, Corvina i Montepulciano, oraz intensywnego włoskiego południowego słońca.
Gdybyśmy mieli polecić tylko jedno włoskie różowe wino, które jest typowe dla tego kraju i oferuje coś nieco innego niż bladoróżowe wina prowansalskie, udalibyśmy się znacznie dalej na południe - tak daleko na południe, jak to tylko możliwe. To Rosato ze stoków Etny jest cudownie orzeźwiającym winem to cudownie orzeźwiające wino, stworzone z sycylijskiego szczepu Nerello Mascalese. To idealna równowaga jakości i przystępnej ceny, obowiązkowa pozycja na letni wieczór.
Spojrzenie na greckie Rosé
Czy jest lepszy sposób na uczczenie różowego wina niż powrót do jego korzeni? W ostatnich latach greccy producenci odstawili na bok słodkie wina różowe w stylu waty cukrowej i produkują wyjątkowe, odważne wersje z rodzimych winogron. Mantinia i Kefalonia to świetne regiony, na które warto zwrócić uwagę, ale w naszej rekomendacji kierujemy się do pięknego miejsca Saloniki w Macedonii.
Podobnie jak włoskie rosato, to wino od Ktima Gerovassiliou oferuje coś zupełnie innego niż różowe wino z Prowansji. Wykonane jest w 100% z Xinomavro, słynnego mocnego, kwasowego i ciemnego szczepu. Jest cudownie skoncentrowane, pełne czerwonych jagód, ziół i mineralności, i musi być wypróbowane przez każdego różowego nerda.
Spojrzenie na pochodzenie Rosés: Prowansja
Prowansja jest i zawsze była kwintesencją różowego wina. Wina z tego regionu stanowią 95% różowych win premium dostępnych na rynku, a nawet stały się popularnym miejscem dla celebrytów zajmujących się produkcją wina. Produkcja jest tu zdominowana przez metodę bezpośredniego tłoczenia, choć niektórzy winiarze decydują się na wytwarzanie swoich win metodą "saignée". Jeśli lubisz eleganckie, blade, świeże i prawdziwe różowe wina, to czytaj dalej - Prowansja jest regionem dla Ciebie.
Szczegółowy przewodnik po Prowansji - najlepszym regionie dla wina różowego
Historia i Terroir
Prowansja znajduje się na wspaniałym "Lazurowym Wybrzeżu", wzdłuż francuskiego wybrzeża Morza Śródziemnego. Historia wina (a co za tym idzie, różowego) rozpoczęła się w tym regionie, gdy Fenicjanie założyli miasto Marsylia, przynosząc winorośl z ich ojczyzny głęboko w brzuchu Morza Śródziemnego. Ten skrawek ziemi na głębokim południu Francji jest ojczyzną różu - i można powiedzieć, że jest także ojczyzną całej europejskiej tradycji winiarskiej.
Wszystkie winnice Prowansji leżą w odległości 55 kilometrów od Morza Śródziemnego, więc panuje tu wyraźnie śródziemnomorski klimat, korzystający z gorących lat i chłodzących wiatrów morskich. Region doświadcza sporadycznych burz wiosną i jesienią, ale kiedy przychodzi czas zbiorów, intensywne ciepło zabija większość potencjalnych szkodników i chorób.
Największą i najbardziej znaną apelacją w Prowansji jest AOC "Côtes de Provence". Zajmuje większość wschodniej części regionu i odpowiada za 75% całej produkcji wina, z czego zdecydowana większość to wino różowe. Côtes de Provence obejmuje mniejsze regiony Bandol (słynące z różowych win na bazie Mourvedré) i Cassis - uważaj, aby nie pomylić różowego Cassis ze słynnym likierem z czarnej porzeczki. Gleba w tych wschodnich regionach Prowansji składa się głównie z krystalicznego łupka, który nadaje winu wyraźną mineralność.
Dalej na zachód można odkryć region "Coteaux d'Aix en Provence", który jest zdominowany przez Grenache, Syrah i Cinsault. Te różowe wina wyróżniają się silną kwasowością i kwiatowym bukietem.
Kolejnym ważnym regionem, na który warto zwrócić uwagę, jest "Coteaux Varois de Provence", gdzie winogrona rosną na nieco większych wysokościach. Wszystkie różnice między różowymi winami z Prowansji są subtelne, ale wyróżniają się one doskonałą strukturą, kwasowością i złożonością.
Co jest wyjątkowego w Provence Rosé?
Poza faktem, że jest to najstarszy region produkujący różowe wina w Europie Zachodniej, różowe wina z Prowansji mają bardzo szczególny zestaw cech, które czynią je wyjątkowymi. Zwykle mają one bardzo jasnoróżowy kolor, z dużą ilością aromatów czerwonych jagód i żyłką mineralności, uzyskaną z gleb bogatych w wapień lub łupek krystaliczny. Klasyczne smaki, na które należy zwrócić uwagę, to truskawka, słodki melon i płatki róży.
Nasze 4 najlepsze wina różowe z Prowansji na rok 2024
Aby pomóc Ci zacząć, wybraliśmy partię win prowansalskich ze strony internetowej 8wines, które z pewnością pozwolą Ci zapoznać się z regionem. Nawet jeśli nie możesz osobiście dotrzeć na Riwierę Francuską, dostarczamy wina w całej Europie - Twoja własna skrzynka win prowansalskich może zostać wysłana w ciągu 2 dni roboczych.
To jedno z prawdziwie kultowych rosé pochodzących z Prowansji, które może służyć jako punkt odniesienia w podróży po rosé. Produkowane przez Château d'Esclans, jest najpopularniejszym różowym winem na świecie i, co niewiarygodne, stanowi około 20% wszystkich różowych win wypijanych w Stanach Zjednoczonych.
Można by się spodziewać, że tak popularne wino będzie nieco mdłe i przystępne - jak nudna piosenka pop. Nie jest tak w przypadku Whispering Angel. Jest to bezbłędna mieszanka Grenache, Cinsault i Vermentino, która w kieliszku ma delikatny różowy kolor. Jest wytrawne, ale wypełnione nutami mango, marakui i wiśni, które nadają mu odrobinę słodyczy. Jest to nieskazitelny przykład stylu prowansalskiego - zawierający rześką świeżość, subtelny bukiet i silną żyłę mineralności.
Podobnie jak większość legendarnych regionów winiarskich, Prowansja przyciągnęła wielu sławnych winiarzy. Brad Pitt i Angelina Jolie kupili Château Miraval w 2008 roku. Nie wiemy, jak duży wpływ duet ma na produkcję wina, ale wiemy, że różowe wino Miraval stało się jednym z najlepszych win prowansalskich w stosunku jakości do ceny, jakie można kupić. Powstaje z mieszanki Grenache, Syrah, Cinsault i Vermentino, zebranych z Cotes de Provences AOC. Jest pełen nut truskawek, białej brzoskwini i suszonych kwiatów, odzwierciedlając malownicze lawendowe wzgórza terroir. Jeśli nie możesz wybrać się na Lazurowe Wybrzeże, wino to będzie równie smaczne, gdy popijesz je z lodem w parny letni dzień.
Chateau Saint-Maur L'Excellence Rosé
Chateau Saint-Maur jest jedną z zaledwie 22 winiarni w Cotes de Provence, którym przyznano status "Cru Classé" - co jest zasadniczo wskaźnikiem, że produkują bardzo dobre wino. "L'Excellence" powstaje z Grenache, Cinsault, Mourvedré i rodzimego prowansalskiego szczepu Tibouren. Jest to jasny, świeży róż o absolutnie genialnym bladoróżowym kolorze. Dalekie od znanych na całym świecie win "celebrytów", o których wspominaliśmy do tej pory, jest to przyziemna opcja, uwielbiana zarówno przez mieszkańców, jak i turystów z Prowansji. Można w nim odkryć dojrzałe brzoskwinie, czerwone jagody i silny element mineralny.
Teraz po raz pierwszy udajemy się poza Cotes de Provences AOC, do równie ważnego regionu Coteaux Varois. To kolejny klasyczny przykład prowansalskiego różu od Chateau Favori. Jest to butikowa winiarnia, która kładzie duży nacisk na jakość, a nie na ilość. Stworzone z mieszanki Grenache, Syrah i Vermentino, to różowe wino ma wyraźny owocowy charakter. Jest to piękne wprowadzenie do win z Coteaux Varois, wykazujące nuty białych kwiatów i soli, obok wspaniałych smaków dzikiej maliny, truskawki, wiśni i przypraw.
Na tym kończymy nasze spojrzenie na fascynujący świat różowego wina. Jeśli trzymasz się Prowansji lub którejkolwiek z nazw, które wymieniliśmy, trudno będzie się pomylić. Możesz również zapoznać się z całą gamę win różowych w naszym sklepie który jest starannie wyselekcjonowaną (wielokrotnie nagradzaną!) selekcją win - dzięki czemu jeszcze trudniej jest wybrać wino różowe, które nie przypadnie Ci do gustu.
Good and interesting selection