Chorwackie wina
Historia produkcji wina w Chorwacji sięga czasów starożytnych Greków, którzy sprowadzili uprawę winorośli na wyspy Dalmacji około 2500 lat temu. Kraj ten korzysta z długich słonecznych lat wzdłuż wybrzeża, które są idealne do uprawy winogron i produkcji świeżych, dobrze zbalansowanych czerwonych i białych win. Chociaż Chorwacja nie jest tak dobrze znana jak inne europejskie regiony winiarskie, jest ważnym i rozwijającym się producentem win premium z ponad 400 winiarniami.
Kluczowe chorwackie regiony winiarskie
W sumie kraj ma 66 wyznaczonych apelacji, a najbardziej znane regiony winiarskie znajdują się w Dalmacji i na chorwackich wyspach produkujących najlepsze wino w Chorwacji. Ważne regiony obejmują wyspy Hvar, Korcula i Brac, a także półwysep Peljesac. Istria w północno-zachodniej części Chorwacji jest pod silnym wpływem włoskiego dziedzictwa i ma strome, pagórkowate winnice posadzone na glebach terra rossa w pobliżu morza. Istnieją również regiony śródlądowe, takie jak Wyżyna Chorwacka, Slawonia i obszar Dunaju, gdzie klimat jest chłodniejszy i bardziej kontynentalny.
Chorwackie odmiany winogron
Istnieje ponad 100 rodzimych chorwackich odmian winorośli, z których najbardziej znaną jest Plavac Mali, która jest blisko spokrewniona z Zinfandel. Plavac Mali jest trzecim najczęściej sadzonym winogronem w Chorwacji i występuje w całej Dalmacji, gdzie produkuje intensywne i bogate czerwone wina. Inne kluczowe winogrona to Malvazija Istarska, spokrewniona z Malvasia, która jest używana do eleganckich, kwiatowych białych win, a także do produkcji najlepszego chorwackiego wina pomarańczowego; oraz wysokiej kwasowości Grasevina, która jest powszechnie uprawiana w kontynentalnej części Chorwacji. Chorwackie wina są zwykle przyjazne dla jedzenia, dobrze komponując się z lokalnymi potrawami, takimi jak obfita pasticada lub duszona wołowina i świeże owoce morza z wybrzeża.
Very good reviews and ratings, outstanding delivery speed. But UPS sucks, at least in Hungary, please use another carrier a