Wina musujące
Wina musujące produkowane są na całym świecie i są synonimem świętowania, uroczystości i cieszenia się dobrym życiem. Świetnie smakują same jako aperitif lub w połączeniu ze wszystkim, od ostryg, homarów i kremowych serów po pikantne dania kuchni azjatyckiej i sałatki. Najbardziej znanym sposobem produkcji wina musującego jest tradycyjna metoda, która jest stosowana w przypadku szampana, Cava i Cremant. W tym procesie wtórna fermentacja odbywa się wewnątrz butelki, tworząc bąbelki. Prosecco wytwarzane jest przy użyciu metody Charmat z wtórną fermentacją zachodzącą wewnątrz dużego, szczelnie zamkniętego zbiornika.
Kluczowe regiony win musujących
Champagne w północnej Francji jest najbardziej znanym regionem win musujących. Na drugim miejscu znajdują się regiony Veneto i Fruili-Venezia Giulia w północnych Włoszech, które są ojczyzną Prosecco. Najbardziej znanym winem musującym w Hiszpanii jest Cava, produkowana głównie w małym regionie Penedes w Katalonii. Inne ważne regiony win musujących obejmują francuską Dolinę Loary, która słynie z Cremant, a także części Kalifornii, Australii i Nowej Zelandii.
Odmiany winogron do win musujących
Najsłynniejszym winem musującym jest Szampan, który zazwyczaj produkowany jest z winogron Chardonnay, Pinot Noir lub Pinot Meunier. Prosecco wytwarzane jest z rodzimych włoskich winogron Glera, podczas gdy Cava jest tradycyjnie wytwarzana z lokalnych winogron Xarello, Parellada i Macabeo. Istnieją również musujące wina różowe i musujące wina czerwone, które są wytwarzane z czarnych odmian winogron. Na przykład w Australii szczep Shiraz jest używany do produkcji mocnych czerwonych win musujących, a we Francji Cabernet Franc i Grenache są często używane do produkcji musujących win różowych.
Very good reviews and ratings, outstanding delivery speed. But UPS sucks, at least in Hungary, please use another carrier a