Wina południowoafrykańskie
Wino zostało po raz pierwszy wyprodukowane w RPA w 17 wieku przez holenderskich i francuskich osadników. Obecnie kraj ten przeżywa renesans uprawy winorośli z ponad tysiącem producentów i jest ósmym co do wielkości krajem winiarskim na świecie.
Kluczowe południowoafrykańskie regiony winiarskie
Południowoafrykańskie winiarstwo koncentruje się wokół Przylądka Zachodniego, gdzie długie, ciepłe lata są moderowane przez Prąd Benguela z Antarktydy, który tworzy chłodzące bryzy oceaniczne. Najbardziej znanymi regionami produkującymi najlepsze południowoafrykańskie wina są Stellenbosch, Swartland i Franschhoek, które są znane z mocnych czerwonych win. Chłodny klimat Walker Bay i Elgin lepiej nadaje się do białych i lżejszych czerwonych. Innym godnym uwagi regionem jest Constantia, która jest historycznym domem Vin de Constance, jednego z najlepszych słodkich win na świecie w XVIII i XIX wieku, dając nam najlepsze słodkie wino południowoafrykańskie.
Odmiany winogron w RPA
Odmianą winogron w RPA jest Pinotage, krzyżówka Pinot Noir i Cinsault, która produkuje mocne i pikantne czerwone wina. Inne popularne odmiany obejmują podstawowe odmiany Bordeaux, takie jak Cabernet Sauvignon i Merlot, a także Sauvignon Blanc i Chardonnay. Chenin Blanc jest szczególnie popularny wśród białych win, a jego uprawa w RPA jest dwukrotnie większa niż w rodzimej Francji.
Very good service, fast and reliable.