Wina francuskie
Francja jest domem dla wielu z najbardziej znanych i szanowanych regionów winiarskich na świecie, w tym Bordeaux, Burgundii, Szampanii i Doliny Rodanu. Trudno jest zlekceważyć wpływ francuskiego winiarstwa na resztę świata, biorąc pod uwagę, że jest to ojczyzna koncepcji "terroir" i twórca wielu nowoczesnych technik produkcji wina, które są obecnie uważane za oczywiste.
Kluczowe francuskie regiony winiarskie
Francja to duży i zróżnicowany kraj winiarski, szczycący się skąpanymi w słońcu śródziemnomorskimi winnicami na południu i chłodnymi, deszczowymi miejscami na północy, gdzie trudno jest nawet dojrzeć winogrona. Szampania na północy słynie z eleganckich win musujących, które korzystają z tego chłodniejszego klimatu, podobnie jak Burgundia nieco dalej na południe, która specjalizuje się w wdzięcznych czerwonych i białych winach. Bordeaux na zachodzie produkuje muskularne czerwone wina, które można przechowywać w piwnicy przez dziesięciolecia, podczas gdy Dolina Rodanu na południu znana jest z bogatych i pieprznych czerwonych mieszanek.
Francuskie odmiany winogron
Wiele najpopularniejszych na świecie odmian winogron ma francuskie korzenie, takie jak wszechobecne Cabernet Sauvignon i Merlot, które dominują w regionie Bordeaux oraz Pinot Noir, który pochodzi z Burgundii, uważane za najlepsze francuskie odmiany czerwonego wina. Południe jest bardziej znane z potężnych odmian Syrah, Grenache i Mourvedre, które są często mieszane. Miłośnicy białego wina powinni zwrócić uwagę na eleganckie Chardonnay z Burgundii i Chablis oraz orzeźwiające Sauvignon Blanc z Bordeaux. Francuskie rodzaje wina dobrze komponują się z wykwintną kuchnią tego kraju, a wino jest również często używane w lokalnych potrawach, takich jak coq au vin i wołowina bourguignon.
The order arrived within one week, so happy! Thank you! Will order again👍🏻