Jakie są różne style produkcji wina Chardonnay?

Winiarze mają swobodę tworzenia różnych stylów win Chardonnay zgodnie ze swoimi preferencjami i terroir. Owocowe smaki są zachowane, ponieważ Unoaked Chardonnay fermentuje i starzeje się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, zapewniając czystą ekspresję owoców, z kwasowością i orzeźwiającym, czystym i rześkim profilem. Subtelny dębowy charakter jest cechą charakterystyczną lekko dębowych Chardonnays, które dojrzewają w neutralnych dębowych beczkach przez krótki czas lub wykorzystują dębowe alternatywy, takie jak klepki lub wióry, dając odrobinę wanilii i tostów, które uzupełniają, a nie maskują owocowy charakter. Chardonnays, które są mocno dębowe, głównie związane z miejscami takimi jak Kalifornia i Australia, są produkowane i przechowywane w świeżych dębowych beczkach, co skutkuje pełnymi winami o silnym dębowym charakterze, kremowej konsystencji i wyrafinowanych smakach.