Wina izraelskie
Ta część świata słynie ze starożytnego dziedzictwa uprawy winorośli, ale w ostatnich latach izraelskie wina przeżywają odrodzenie. Obecnie istnieje ponad 300 izraelskich winiarni, z których wiele to rodzinne butiki produkujące niewielkie ilości win najwyższej jakości.
Kluczowe izraelskie regiony winiarskie
Najważniejsze izraelskie regiony winiarskie, które produkują najlepsze izraelskie wina, znajdują się w chłodniejszych, wyżej położonych regionach z dala od wybrzeża Morza Śródziemnego. Galilea na północy słynie z pagórkowatego terenu o wysokości do 1000 metrów oraz gleb wulkanicznych i terra rossa. Innym północnym, wysoko położonym regionem na winiarskiej mapie Izraela są Wzgórza Golan, położone na wulkanicznym płaskowyżu wznoszącym się do 1200 metrów nad poziomem morza. W pobliżu Jerozolimy w centrum Izraela znajdują się Wzgórza Judejskie, gdzie znajduje się jedna trzecia izraelskich winnic. Wreszcie, na dalekim południu znajduje się pustynia Negev, gdzie trudne, suche warunki produkują naprawdę wyjątkowe odmiany izraelskiego Merlot, Chardonnay, Shiraz i Muscat.
Izraelskie odmiany winogron
Izraelskie wina produkowane są głównie z klasycznych francuskich odmian, takich jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc i Chardonnay. Lokalni winiarze eksperymentują również z odmianami śródziemnomorskimi, które są lepiej przystosowane do gorącego i suchego lata. Należą do nich Grenache, Carignan, Mourvedre i Viognier. Wina izraelskie produkowane są w ogromnej różnorodności stylów i są zazwyczaj przyjazne dla jedzenia, dobrze komponując się z typowymi daniami kuchni śródziemnomorskiej.
Very good service, fast and reliable.