Wina kanadyjskie
Kanadyjskie wina nie są dobrze znane poza granicami kraju, ale ci, którzy je odkryją, czeka prawdziwa uczta. Dzięki chłodnemu klimatowi Kanada produkuje wiele z najlepszych na świecie win lodowych, a także eleganckie wina musujące i białe wytrawne. Pierwsza komercyjna kanadyjska winiarnia została otwarta w połowie XIX wieku, a dziś istnieje ponad 800 licencjonowanych producentów.
Kluczowe kanadyjskie regiony winiarskie
Ponieważ znaczna część kraju nie nadaje się do uprawy winorośli, kanadyjskie winiarstwo koncentruje się w dwóch głównych regionach, Ontario i Kolumbii Brytyjskiej. Samo Ontario posiada dwie trzecie winorośli w kraju i produkuje ponad 90% kanadyjskich win lodowych. Najbardziej znanym podregionem w Ontario jest Półwysep Niagara, który produkuje najlepsze kanadyjskie rześkie i aromatyczne białe wina, a także intensywne, słodkie wina lodowe, pozwalając winogronom zamarznąć na winorośli.
Kanadyjskie odmiany winogron
Z powodu zimnego klimatu kanadyjscy winiarze często sadzą odporne hybrydowe odmiany winogron, takie jak Vidal, które są powszechnie używane do produkcji win lodowych. Te najlepsze kanadyjskie bogate słodkie wina dobrze komponują się z niebieskimi serami, deserami na bazie owoców lub pikantnymi potrawami. W przypadku win białych, Riesling i Gewurztraminer zwykle pasują do chłodniejszych warunków, podczas gdy Merlot, Pinot Noir i Cabernet Franc są typowymi winogronami używanymi do kanadyjskich win czerwonych.
Very good service, fast and reliable.