Wina portugalskie
Portugalia eksportuje swoje wina od czasów Cesarstwa Rzymskiego i jest domem dla jednego z najstarszych na świecie chronionych regionów winiarskich, Doliny Douro. Chociaż Portugalia jest najbardziej znana ze swoich wzmocnionych win porto, produkuje prawie każdy rodzaj wina, jaki można sobie wyobrazić, od rześkich i orzeźwiających białych po mocne czerwone wytrawne, które można przechowywać w piwnicy przez dziesięciolecia.
Kluczowe portugalskie regiony winiarskie
Najsłynniejszym portugalskim regionem winiarskim, który produkuje najlepsze portugalskie wino, jest dolina Douro, gdzie gorący, suchy klimat i strome winnice na zboczach wzgórz produkują intensywnie aromatyczne czarne winogrona. Uprawiane tu owoce są wykorzystywane zarówno do wzmacnianych win porto, jak i pełnych smaku win wytrawnych. Północna Portugalia ma chłodniejszy klimat i jest znana z lekkich i eleganckich białych win Vinho Verde, które często mają lekki posmak. Inne kluczowe portugalskie regiony winiarskie to Dao i Bairrada dla win czerwonych oraz Alentejo na południu.
Portugalskie odmiany winogron
Istnieje ponad 250 autochtonicznych portugalskich odmian winorośli, które są wykorzystywane do produkcji różnorodnych stylów i rodzajów wina. Wzmocnione wina porto są zazwyczaj wytwarzane z Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Francesa i Tinta Barroca. Białe wina Vinho Verde produkowane są z winogron Alvarinho, portugalskiej nazwy Albarino i Loureiro. Te pikantne portugalskie białe wina świetnie pasują do świeżych owoców morza, podczas gdy mocniejsze dania mięsne pasują do mocniejszych portugalskich win czerwonych.
communication en speed ol service