Słodkie wina
Najprostszym sposobem na wyprodukowanie słodkiego wina jest zbiór winogron pod koniec roku, gdy osiągną one wysoki poziom cukru. Wiele z najsłynniejszych słodkich win na świecie produkowanych jest przy użyciu szlachetnej zgnilizny, rodzaju grzyba, który powoduje wysychanie winogron i intensyfikuje smak i słodycz. Często spotyka się również wina słodkie, które zostały wzmocnione poprzez dodanie dodatkowego alkoholu w postaci brandy lub innego spirytusu pochodzącego z winogron. Wina słodkie są dostępne w różnych stylach i profilach smakowych, dzięki czemu idealnie nadają się do delektowania się nimi pod koniec posiłku lub jako wino medytacyjne.
Kluczowe regiony win słodkich
Słodkie wina produkowane są na całym świecie, ale najbardziej znanymi przykładami są Sauternes z Francji i Tokaji z Węgier, gdzie można kupić słodkie wino najwyższej jakości. Sauternes to niewielki region w pobliżu Bordeaux, położony między dwiema rzekami, które pomagają stworzyć idealne warunki dla szlachetnej zgnilizny. Winogrona do win Tokaji uprawiane są na niewielkim płaskowyżu osłoniętym przez Karpaty, gdzie szlachetna zgnilizna jest również częstym zjawiskiem. Inne ważne regiony win słodkich obejmują dolinę Douro w Portugalii dla słodkich wzmocnionych win porto, słodkie Sherry z Jerez w południowej Hiszpanii oraz wino lodowe wytwarzane z mrożonych winogron w Kanadzie i Niemczech.
Odmiany winorośli do win słodkich
Słodkie wina mogą być wytwarzane z niemal każdej odmiany winogron. Sauternes jest wytwarzane z Semillon i Sauvignon Blanc, podczas gdy Furmint jest używany do Tokaji. W Kanadzie wina lodowe są często wytwarzane z odpornej hybrydowej odmiany Vidal, która może wytrzymać mroźne warunki. Inne popularne odmiany słodkiego czerwonego wina i słodkiego białego wina to Muscat, Chenin Blanc, Riesling i Vouvray.
Very good reviews and ratings, outstanding delivery speed. But UPS sucks, at least in Hungary, please use another carrier a