Wina super toskańskie
Termin Super Tuscan odnosi się do czerwonej mieszanki z Toskanii, która jest wytwarzana z międzynarodowych odmian winogron, takich jak Cabernet Sauvignon lub Merlot, zamiast rodzimych włoskich winogron, takich jak Sangiovese. Pierwsze czerwone wina Super Tuscan zaczęły pojawiać się w latach 70-tych, w tym dwie najbardziej znane nazwy, Tignanello i Sassicaia, gdy lokalni winiarze eksperymentowali z innymi odmianami winogron. Dziś wina Super Tuscan są zwykle odważnymi i mocnymi czerwonymi winami, które mogą starzeć się przez wiele dziesięcioleci w piwnicy.
Kluczowe regiony super toskańskie
W Toskanii podregion Bolgheri w pobliżu wybrzeża jest szczególnie ważny dla win super toskańskich. To tutaj znajdują się zarówno Sassicaia, jak i Antinori, winiarnia produkująca Tignanello. Region ten otrzymał własną oficjalną apelację w 1994 roku z zasadami, które określają, że wino może zawierać do 100% Cabernet Sauvignon, Merlot lub Cabernet Franc. Obecnie w apelacji Bolgheri znajduje się ponad 50 winiarni Super Tuscan.
Parowanie super toskańskich potraw
Dzięki solidnemu i intensywnemu profilowi smakowemu, wina Super Tuscan najlepiej komponują się z obfitymi potrawami, takimi jak klasyczny lokalny gulasz z dzika lub bistecca alla fiorentina. Inne dobre połączenia obejmują twarde, dojrzewające sery, takie jak Pecorino Toscano lub obfity talerz włoskich wędlin.
Very good reviews and ratings, outstanding delivery speed. But UPS sucks, at least in Hungary, please use another carrier a