Louis Bouillot Perle d'Ivoire Cremant de Bourgogne Blanc de Blancs
Louis Bouillot Perle d'Ivoire Cremant de Bourgogne Blanc de Blancs
- NV
- 750ml
- Musujące
- 12%
- Cremant
- Chardonnay
- Louis Bouillot
- Burgundy
- Francja
- Vintage: NV
- Rozmiar: 750ml
- Typ: Musujące
- Alkohol: 12%
- Odmiana: Cremant
- Winogrona: Chardonnay
- Winiarnia: Louis Bouillot
- Region: Burgundy
- Kraj: Francja
- Vintage: NV
- Rozmiar: 750ml
- Typ: Musujące
- Alkohol: 12%
- Odmiana: Cremant
- Winogrona: Chardonnay
- Winiarnia: Louis Bouillot
- Region: Burgundy
- Kraj: Francja
To uderzające Cremant de Bourgogne nosi nazwę Perle d'Ivoire lub "Perła z kości słoniowej" jako ukłon w stronę faktu, że jest wytwarzane wyłącznie z winogron Chardonnay i Aligoté. Dom Louis Bouillot starannie pozyskuje winogrona z dwóch różnych obszarów Burgundii, które oferują bardzo różne warunki uprawy winorośli. Część winogron pochodzi ze słonecznego Mâconnais na południu, gdzie klimat wytwarza bogatsze, dojrzalsze winogrona Chardonnay, podczas gdy pozostała część pochodzi z Yonne i Chatillonnais, które mają bardziej rześki i świeży charakter.
Dzięki połączeniu tych dwóch stylów Chardonany, dom jest w stanie wyprodukować doskonale zbalansowane Cremant de Bourgogne, które łączy w sobie świeże cytrusy i żywą kwasowość z bogatszymi smakami owoców tropikalnych. Winogrona są fermentowane zgodnie z tradycyjną metodą, która jest również stosowana w przypadku szampanów, a następnie wino dojrzewa w butelce na osadzie przez 18 miesięcy. Ten wydłużony okres dojrzewania dodaje bardziej miękkiej, kremowej konsystencji i nut świeżych ciast i orzechów.
Bogaty profil smakowy i jasne bąbelki tego wina sprawiają, że jest to doskonała opcja na uroczystości i aperitify, ale jest to również wino gastronomiczne, które można łączyć ze wszystkim, od sushi, ostryg, grillowanych ryb po dania ze szparagów.
A Birthday to Remember with DAOU & Colomé Celebrating my mother’s birthday was made even more special thanks to two incredible wines—DAOU Cabernet Sauvignon 2021 and Colomé Auténtico Malbec 2020. The star of the evening was undoubtedly the DAOU Cabernet Sauvignon. From the first sip, it enveloped us in its rich, velvety embrace. The deep dark fruit flavors, hints of cocoa, and perfectly balanced oak made every glass feel like a true indulgence. It was bold yet elegant, a wine that effortlessly brought warmth and joy to our gathering. Seeing my mother savor each sip with a smile made it all the more memorable. The Colomé Auténtico Malbec also delivered beautifully, with its pure expression of high-altitude Malbec. It was powerful, with ripe blackberries, spice, and a smooth, lingering finish—an excellent complement to the evening. These wines didn’t just enhance our meal; they became part of the celebration, elevating every toast and conversation. A heartfelt thank you to DAOU and Colomé for making this special occasion truly unforgettable!