Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Czas dekantacji: Najlepiej dekantować przez kilka godzin.
Valpolicella Superiore Ripaso ma bordowy kolor, z połyskującymi refleksami ciemnego fioletu w kierunku krawędzi kieliszka. Aromaty wiśni, pachnącej róży, przypraw i suszonego jabłka obfitują w tę złożoną ofertę Torre d'Orti. Pełne smaki fiołków, czerwonych prądów i dojrzałych jagód zapewniają dojrzałość i intensywność, która prowadzi cienką linię aż do pełnego finiszu tego potężnego wina. Na podniebieniu wyczuwalne są bogate, lekko ziarniste taniny i pikantne aromaty wędzonych czerwonych owoców. Rzeczywiście, w tym winie jest dużo determinacji, szczególnie na finiszu. Od pierwszego spojrzenia na etykietę do ostatniej kropli, to wino oferuje czyste piękno.
To wino powstało w systemie ripasso, gdy skórki suszonych winogron Amarone, o niskiej zawartości cukru, są w kontakcie z Valpolicellą przez 24-48 godzin, co skutkuje niesamowitą pikantnością i intensywną złożonością suszonych winogron, które bez wysiłku łączą się z delikatną owocowością świeżych winogron. 40% odmian winogron Corvina, Corvionone i Rondinalle jest lekko suszonych.
Starzone w małych i średnich dębowych barriques, to zrównoważenie tych dwóch kontrastujących cech skutkuje złożonym winem, które ma wiele do zaoferowania. Ma być reprezentacją zdolności regionu do elegancji i charakteru. Jest to proste, przystępne wino, które tak dobrze komponuje się z jedzeniem, że pasuje do prawie każdego rodzaju potraw zawierających mięso lub ser. Korzysta z napowietrzania tak długo, jak pozwala na to czas.
Bardzo szybka dostawa, dobrze zapakowane. Zawsze 100%