Wina Zinfandel
Czerwone wina Zinfandel są zwykle duże i odważne, z dużą ilością intensywnych smaków jeżyn, śliwek, ciemnych wiśni i jagód. Wina Zinfandel mają zwykle umiarkowane taniny, wysoką kwasowość i wysoki poziom alkoholu 14-17% ABV. Wina te są często starzone w dębowych beczkach przez dłuższy czas, aby dodać im poloru i w pełni zintegrować alkohol i taniny. Szczep Zinfandel jest również używany do produkcji słodkich różowych win znanych jako White Zinfandel, które są popularne w niektórych częściach Kalifornii.
Kluczowe regiony winiarskie Zinfandel
Najbardziej znanym regionem dla Zinfandel jest Kalifornia, z podregionami Napa Valley, Dry Creek Valley, Russian River Valley i Lodi, które produkują doskonałe wina Zinfandel. Zinfandel występuje również w południowym regionie Włoch - Apulii, gdzie znany jest pod nazwą Primitivo. Badania wykazały, że Zinfandel jest genetycznie prawie identyczny z kilkoma rdzennymi chorwackimi winogronami, co wskazuje, że winogrono może pochodzić z tego kraju.
Parowanie z jedzeniem Zinfandel
Dzięki intensywnemu profilowi smakowemu, mocne czerwone wina Zinfandel doskonale pasują do obfitych dań z czerwonego mięsa, takich jak grillowane żeberka, kebaby wołowe, duszona wołowina lub bogate gulasze z dziczyzny. Inne świetne opcje obejmują pieczoną jagnięcinę w ziołach, dania z makaronu na bazie pomidorów lub dojrzałe twarde sery.
Very good reviews and ratings, outstanding delivery speed. But UPS sucks, at least in Hungary, please use another carrier a