Wina Amarone
Słynne czerwone wina Amarone della Valpolicella produkowane są na wzgórzach regionu Valpolicella z autochtonicznych winogron Corvina, Corvinone, Rondinella i Molinara. Odmiany te są mieszane ze sobą w celu uzyskania bardzo mocnego czerwonego wina o umiarkowanych taninach i wysokim poziomie alkoholu. Typowe smaki i aromaty Amarone obejmują likier wiśniowy, suszone figi, rodzynki, ciemną czekoladę i nuty grafitu.
Jak powstaje Amarone
Wina Amarone muszą być wytwarzane przy użyciu tradycyjnej metody appassimento, która polega na pozostawieniu winogron do wyschnięcia i stania się rodzynkami przez zimę, zanim zostaną poddane fermentacji. Pomaga to skoncentrować smaki i cukry w winogronach. Następnie wino musi dojrzewać przez dwa lata, zanim będzie można je butelkować.
Amarone Food Pairings
Dzięki temu złożonemu procesowi produkcji wina, wina Amarone są mocne i intensywne z dużą ilością soczystych smaków ciemnych owoców. Wiele z nich ma zdolność starzenia się przez dziesięciolecia, ale jeśli zdecydujesz się wypić młode Amarone, spróbuj połączyć je z obfitymi potrawami, takimi jak dzik, dziczyzna, zimowe gulasze, steki lub duszone żeberka. Dojrzały owocowy charakter Amarone może również dobrze pasować do coq au vin, dojrzałych twardych serów i ciemnej czekolady.
Very good reviews and ratings, outstanding delivery speed. But UPS sucks, at least in Hungary, please use another carrier a