Hiszpania to kraj o starożytnej historii winiarstwa i jest domem dla jednych z najwspanialszych regionów winiarskich na świecie. Hiszpańskim czerwonym winom z Rioja i Ribera del Duero dorównują jedynie potężne włoskie wina Barolo i Bordeaux. Hiszpania uprawia więcej winorośli niż jakikolwiek inny kraj na świecie, a pod względem ilości produkowanego wina ustępuje jedynie Włochom i Francji.
Przedostanie się do świata hiszpańskiego czerwonego wina może być trudne, ponieważ prawie każdy region kraju produkuje wino w pewnym stopniu. Istnieje wiele różnych nazw, które należy zapamiętać podczas przeglądania etykiet, niezależnie od tego, czy robią Państwo zakupy online, czy w sklepie. Jesteśmy tutaj, aby Państwu w tym pomóc. Proszę czytać dalej, aby odkryć najważniejsze regiony i podregiony Hiszpanii oraz dowiedzieć się, co wyróżnia każdy z nich. Polecimy Państwu również jedne z najlepszych hiszpańskich win dostępnych obecnie w każdym regionie.
Najlepsze hiszpańskie czerwone wina według regionu
- Ribera del Duero
- Rioja
- Castilla y Leon
- Galicia
- Katalonia
- Majorca
- Valencia
- Castilla-La Mancha
- Aragon
- Navarra
Region Ribera del Duero
Ribera del Duero to słynna apelacja dla hiszpańskiego czerwonego wina, znajdująca się w północnym regionie Castilla y Leon. Otrzymała drugą najwyższą klasyfikację winiarską w Hiszpanii (DO) i szczyci się doskonałym koktajlem cech geograficznych dla wina najwyższej jakości.
Apelacja znajduje się na wzniesieniu, przez które przepływa rzeka Duero. W wodzie musi być coś magicznego, ponieważ zapewnia ona również jeden z największych portugalskich regionów winiarskich, Dolinę Douro. Dwa ogromne pasma górskie zapewniają schronienie i pomogły stworzyć suche terroir, z ekstremalnymi zmianami temperatury między nocą a dniem. Proszę zwrócić uwagę na tę wspaniałą wartość Crianza od Tinto Pesquera, wykonane w 100% z Tempranillo. Crianza są zawsze starzone w używanym dębie przez co najmniej rok, dzięki czemu można się nimi cieszyć od razu. Dla czegoś bardziej mięsistego i poważnego, proszę rozważyć ten Dominio del Aguila Reserva. Jest to mieszanka z przewagą Tempranillo, w którą można zainwestować trochę czasu i która jest oceniana niezwykle wysoko.
Rioja Region
Rioja jest zdecydowanie najbardziej cenionym hiszpańskim regionem czerwonego wina. Znajduje się nieco dalej na północ niż Ribera del Duero i słynie z odważnych, dymnych i tanicznych czerwonych win. Wyróżnia się tym, że jest pierwszym regionem w Hiszpanii, któremu przyznano status DO, a w 1991 roku stał się pierwszym regionem, który również uzyskał status DOCa, który jest najwyższy w Hiszpanii.
Region ma różnorodne gleby i jest chroniony przed Oceanem Atlantyckim przez pasmo górskie Kantabrii. Wina Rioja są często mieszankami składającymi się w większości z Tempranillo, z mniejszymi częściami rodzimych win hiszpańskich, takich jak Garnacha.
Jeśli chcą Państwo spróbować Rioja w dobrej cenie, polecamy to Reserva z La Rioja Alta. Aby jednak naprawdę doświadczyć, jak dobra może być Rioja, muszą Państwo spróbować Gran Reserva. Gran Reserva to wina z wybitnych roczników, które leżakują dłużej w dębie niż jakiekolwiek inne hiszpańskie wina czerwone. La Rioja Alta to świetna nazwa, na którą warto zwrócić uwagę podczas zakupów, a my gorąco polecamy ich Gran Reserva 890. Jest pełen ciemnych owoców i smaków spalonej ziemi, i można go z łatwością przechowywać w piwnicy przez kolejne 20 lat.
Region Castilla y Leon
Castilla y Leon to szerszy region, który obejmuje Ribero del Duero, a także apelacje Bierzo, Toro i Rueda. Jest to największy region w kraju, w którym dominuje szczep Tempranillo. Klimat jest tu na ogół ciepły i suchy w sezonie wegetacyjnym, dzięki osłonie zapewnianej przez Góry Kantabryjskie.
Aby spróbować dobrego hiszpańskiego czerwonego wina z tego regionu w niższej cenie, proszę zwrócić uwagę na tę czerwoną mieszankę od Quinta Sardonia. Jest bujne i zaskakująco kwiatowe, z mile widzianymi nutami płatków róży.
Jedynym miejscem w Castilla y Leon, gdzie Tempranillo nie dominuje, jest Bierzo. Ta apelacja jest domem dla naszej najwyżej ocenianej rekomendacji. Ultreia Valtuille, produkowane przez Raula Pereza, to wino oparte na terroir, wytwarzane z mniej znanego szczepu Mencia. Średnio zbudowane, z nutami ciemnej śliwki i silną mineralnością, Mencia to piękny sposób na rozpoczęcie odkrywania niektórych rodzimych hiszpańskich odmian czerwonego wina.
Galicia
Galicja to północno-zachodnia część Hiszpanii, wystawiona na działanie Oceanu Atlantyckiego. Chociaż jest słoneczna, ma również najwięcej opadów ze wszystkich regionów w kraju. Wiele hiszpańskich czerwonych winogron ma trudności z dojrzewaniem tutaj, ale jest też kilka niesamowitych historii sukcesu.
Będąc tak blisko północnych części Portugalii, istnieją pewne zbieżności między galicyjską i portugalską kulturą winiarską. To doskonałe wino firmy Bodegas Ordonez, wyprodukowane z popularnego szczepu o nazwie Tempranillo.
Nasza druga galicyjska rekomendacja to wino Grenache, A Coroa's Ladeira Vella. Jest to wino produkowane w ograniczonych ilościach przez jedną z najstarszych winiarni w Galicji.
Region Katalonii
Na przeciwległym wybrzeżu Hiszpanii, Katalonia wyróżnia się spośród innych regionów różnorodnością swoich win. Uprawia się tu wyraźnie hiszpańskie czerwone winogrona, takie jak Monastrell i Tempranillo, ale silny jest także wpływ Bordeaux.
Najsłynniejsze apelacje czerwonego wina w Katalonii to Monsant i Priorat, w których panuje słoneczny, śródziemnomorski klimat. Grenache i Carignan wyróżniają się tutaj i stanowią podstawę obu naszych rekomendacji. Plaer to wino z Prioratu w bardzo rozsądnej cenie, pełne skoncentrowanych owocowych smaków i soczystych tanin. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą spróbować jednego z najbardziej cenionych podregionów Katalonii.
Jeszcze wyżej ocenianą opcją jest to wspaniałe wino koszerne, Peraj Ha'Abib. Wytwarzany jest z winogron Grenache, Carignan i Cabernet Sauvignon pochodzących z Monsant i charakteryzuje się odważnym smakiem połączonym z elegancką strukturą.
Region Majorka
Wino jest produkowane na Balearach od czasów rzymskich. Majorka jest największą z nich i jak dotąd jedyną wyspą, która uzyskała klasyfikację DO. Baleary mają gorący śródziemnomorski klimat i wybór rodzimych winogron, które są unikalne wśród hiszpańskich odmian czerwonego wina.
Proszę zwrócić uwagę na etykietę Can Axartell i ich Ventum wino. Jest to najwyżej oceniana mieszanka kilku winogron: Merlot, Syrah i Callet. Rezultatem jest pyszne, średnio treściwe czerwone wino z charakterystycznymi nutami dzikich jagód i dymu.
Dla czegoś w tym samym gatunku, ale z nutą słodyczy i ziół, proszę spróbować The Artist. Jest to również bogata mieszanka Manto Negro i Callet z rdzeniem francuskich winogron.
Region Walencji
Walencja leży nad Morzem Śródziemnym, w środkowo-wschodniej Hiszpanii. Jest domem dla szerokiej gamy podregionów i stylów czerwonego wina. W Walencji każdy znajdzie coś dla siebie, od poważnych hiszpańskich czerwonych win wytrawnych po słodkie wina deserowe. Jednym z najpopularniejszych szczepów winogron w Walencji jest Monastrell, bardziej znany pod francuską nazwą Mourvedre. Stanowi on jedną czwartą wszystkich nasadzeń.
Aby spróbować wysokiej jakości ekspresji Monastrell, proszę nie szukać dalej niż El Seque z posiadłości Atradi. Jest to 100% Monastrell, uprawiany w suchym podregionie Alicante. Jest to obfite, pełne wino, idealne dla tych, którzy chcą spróbować archetypowego Monastrella.
Z drugiej strony, mogą Państwo również spróbować rodzimego szczepu Valencia w niezwykłej cenie. Finca Terrerazo produkowana jest w 100% z Bobal, pozyskiwanego z jednej winnicy położonej 800 metrów nad poziomem morza. Bobal nie jest dobrze znany poza Hiszpanią, więc jeśli są Państwo miłośnikami innych odważnych hiszpańskich czerwonych win, może to być okazja do spróbowania czegoś nowego.
Region Castilla-La Mancha
Kastylia-La Mancha to bezlitośnie gorący region, obejmujący duży obszar na południe od Madrytu. Jest to region dla twardych winogron, więc czerwone odmiany są najbardziej popularne. Można tu znaleźć wiele hiszpańskich odmian czerwonego wina, takich jak Bobal, Grenache i Monastrell, ale w palącym słońcu sadzi się tu także mocne bordoskie winogrona, takie jak Cabernet Sauvignon i Petit Verdot.
Aby spróbować prawdziwego hiszpańskiego klejnotu, polecamy ten Wino na bazie Bobal od Bodegas Ponce. Jest to jedna z najlepiej ocenianych ekspresji tego rodzimego szczepu, jaką można kupić, a ponieważ Bobal nie jest powszechnie znany, może być Państwa sekretem.
Aby posmakować, jak zaniedbany szczep Bordeaux może rozkwitnąć w odpowiednim terroir, ten Petit Verdot od Marques de Grignon jest warte rozważenia. Winogrono to często nie dojrzewa w domu, ale w spieczonej ziemi Kastylii-La Manchy ujawnia nuty soczystej jeżyny i głębokiej ziołowości.
Region Aragon
Aragonia znajduje się w środkowej części północnej Hiszpanii. Jego klimat jest ogólnie kontynentalny, a ponieważ rozciąga się w Pirenejach, może pochwalić się kilkoma wysoko położonymi winnicami. Aragonia jest prawdopodobnie miejscem narodzin winogron Grenache (lub Garnacha), więc aby zachować jak największą autentyczność, proszę mieć oko na aragońskie Grenache.
Jednym z win, które gorąco polecamy jest to Garnacha z Bodegas Breca. Jej owoce były uprawiane na wysokości około 1000 metrów nad poziomem morza, tworząc mocne, złożone wino, które łączy w sobie jakość i świetną wartość.
Nawarra Region
Region Navarra znajduje się w północnej części Hiszpanii i jest domem dla szerokiej gamy hiszpańskich czerwonych win. Produkuje się tu wina deserowe, a Grenache wyróżnia się w winach różowych regionu. Ma kilka czynników geograficznych, które łagodzą naturalne śródziemnomorskie upały. Przez region przepływa rzeka Ebro, a w pobliżu znajduje się Ocean Atlantycki - oba zbiorniki wodne zapewniają lekki efekt chłodzenia. Pasmo górskie Pirenejów również leży nieco na północ, tworząc naturalne schronienie.
Aby rozpocząć odkrywanie Nawarry, polecamy tę ofertę z posiadłości Artadi. Pasos de San Martin to Grenache doskonałej jakości, eksplodujący nutami truskawek i wiśni, idealny do długotrwałego leżakowania.
Najczęściej zadawane pytania Google dotyczące hiszpańskiego czerwonego wina
-
Jak nazywa się hiszpańskie czerwone wino?
Tempranillo to zdecydowanie najpopularniejsza odmiana hiszpańskiego czerwonego wina. Jest używany do produkcji słynnych win, takich jak Rioja i Rioja Gran Reserva, które stały się niemal synonimem hiszpańskiego czerwonego wina. Istnieje również wiele przykładów alternatywnych hiszpańskich nazw dla międzynarodowych winogron, takich jak Garnacha zamiast Grenache lub Monastrell zamiast Mourvedre. Wino musujące jest również nazywane w Hiszpanii Cava.
- Czym są hiszpańskie czerwone wina?
Przykłady hiszpańskich czerwonych winogron to Tempranillo, które jest używane do produkcji Rioja i Ribero del Duero. Istnieje również Garnacha (Grenache), Monastrell (Mourvedre), Cariñena (Carignan), Bobal, Mencia i Manto Negro.
-
Dlaczego hiszpańskie wino jest tak dobre?
Hiszpania przez długi czas doskonaliła sztukę produkcji wina. Uważa się, że Fenicjanie przynieśli tradycję produkcji wina do Hiszpanii już w 1000 r. p.n.e.. Hiszpania ma również szereg fantastycznych klimatów do uprawy winogron. W niektórych częściach, takich jak Kastylia-La Mancha, jest on wyjątkowo kontynentalny - suchy i gorący latem i bardzo zimny zimą. W innych częściach, takich jak Galicja, jest wilgotno, słonecznie i zielono. Rezultatem tej różnorodności jest szeroka gama winogron uprawianych w ich idealnym mikroklimacie, co daje doskonałe wino.
Hiszpania ma jedne z najlepszych regionów czerwonego wina na świecie. Szczyci się naprawdę doskonałym terroir do uprawy czerwonych winogron oraz bogactwem i różnorodnością winogron, które warto poznać. Mamy nadzieję, że teraz czują się Państwo nieco lepiej poinformowani i gotowi do zanurzenia się w świecie hiszpańskiego czerwonego wina.
Good and interesting selection