Wina super toskańskie
Termin Super Tuscan odnosi się do czerwonej mieszanki z Toskanii, która jest wytwarzana z międzynarodowych odmian winogron, takich jak Cabernet Sauvignon lub Merlot, zamiast rodzimych włoskich winogron, takich jak Sangiovese. Pierwsze czerwone wina Super Tuscan zaczęły pojawiać się w latach 70-tych, w tym dwie najbardziej znane nazwy, Tignanello i Sassicaia, gdy lokalni winiarze eksperymentowali z innymi odmianami winogron. Dziś wina Super Tuscan są zwykle odważnymi i mocnymi czerwonymi winami, które mogą starzeć się przez wiele dziesięcioleci w piwnicy.
Kluczowe regiony super toskańskie
W Toskanii podregion Bolgheri w pobliżu wybrzeża jest szczególnie ważny dla win super toskańskich. To tutaj znajdują się zarówno Sassicaia, jak i Antinori, winiarnia produkująca Tignanello. Region ten otrzymał własną oficjalną apelację w 1994 roku z zasadami, które określają, że wino może zawierać do 100% Cabernet Sauvignon, Merlot lub Cabernet Franc. Obecnie w apelacji Bolgheri znajduje się ponad 50 winiarni Super Tuscan.
Parowanie super toskańskich potraw
Dzięki solidnemu i intensywnemu profilowi smakowemu, wina Super Tuscan najlepiej komponują się z obfitymi potrawami, takimi jak klasyczny lokalny gulasz z dzika lub bistecca alla fiorentina. Inne dobre połączenia obejmują twarde, dojrzewające sery, takie jak Pecorino Toscano lub obfity talerz włoskich wędlin.
Very good service, fast and reliable.