Wina Valpolicella
Pochodzące z falistych wzgórz regionu Valpolicella, wina Valpolicella produkowane są w różnych stylach z autochtonicznych winogron Corvina, Corvinone, Rondinella i Molinara. Obejmują one zarówno żywe i łatwe do picia czerwone wina, jak i bardzo słodkie wino deserowe Recioto.
Jak powstaje Valpolicella
Standardowe wina Valpolicella wytwarzane są z Corviny i Rondinelli, z dodatkiem Molinary i Corvinone. Zwykle są one dość lekkie i eleganckie, z atrakcyjnymi nutami czerwonych wiśni i dużą ilością świeżości. Wina Valpolicella Ripasso są kolejnym krokiem naprzód i są fermentowane na skórkach winogron już użytych do produkcji Amarone. Pomaga to dodać wiele charakteru, złożoności i bogatych nut suszonych owoców do gotowego wina. Istnieją również słodkie Valpolicella Recioto i Valpolicella Superiore, które są wytwarzane z winogron pozostawionych do wyschnięcia przez zimę.
Valpolicella Food Pairings
Sama różnorodność win Valpolicella sprawia, że są one bardzo wszechstronne, jeśli chodzi o parowanie z jedzeniem. Standardowa Valpolicella działa dobrze z takimi rzeczami jak wędliny, twarde sery i dania z makaronu na bazie pomidorów, podczas gdy wina Ripasso mają większą głębię do bogatszych potraw, takich jak duszona wołowina, żeberka lub pieczeń wieprzowa. Słodkie wina Recioto świetnie nadają się zamiast deseru lub do deserów z czekoladą, suszonymi owocami lub ciemnymi jagodami.
Very good service, fast and reliable.