Caparsa Vin Santo Chianti Classico 1999
Caparsa Vin Santo Chianti Classico 1999
- 2004
- 500ml
- Białe
- 15%
- Witte mengsels
- 47% Malvasia Bianca,
- 47% Trebbiano,
- 6% Malvasia Nera
- Caparsa
- Tuscany
- Włochy
- Vintage: 2004
- Rozmiar: 500ml
- Typ: Białe
- Alkohol: 15%
- Odmiana: Witte mengsels
- Winogrona: 47% Malvasia Bianca
47% Trebbiano
6% Malvasia Nera - Winiarnia: Caparsa
- Region: Tuscany
- Kraj: Włochy
- Vintage: 2004
- Rozmiar: 500ml
- Typ: Białe
- Alkohol: 15%
- Odmiana: Witte mengsels
- Winogrona: 47% Malvasia Bianca
47% Trebbiano
6% Malvasia Nera - Winiarnia: Caparsa
- Region: Tuscany
- Kraj: Włochy
Zakupiona w 1965 roku przez Reginaldo Cianferoni, profesora Uniwersytetu we Florencji, ale w rzeczywistości odkryta na nowo przez jego syna Paolo i jego Giannę, Caparsa jest dziś jedną z najciekawszych firm w panoramie Chianti Classico w Radda. Paolo i jego rodzina produkują doskonałej jakości wina o wyraźnej kwasowości z aromatami i taninami, które wyrażają się w pełni. Są to wina tradycyjne, wytwarzane z rodzimych winogron, które są silnym wyrazem terroir Radda i wykazują dużą elegancję i zdolność starzenia.Vin Santo di Caparsa jest tradycyjnie produkowane z wyselekcjonowanych winogron Malvasia Bianca, Trebbiano i Malvasia Nera, które są suszone na matach w wentylowanych pomieszczeniach przez około 4 miesiące. Jest to znaczące wino, które odgrywa fundamentalną rolę w lokalnej tradycji i historii.
To pyszne słodkie wino ma jasny kolor z tendencją do ciemnopomarańczowego. Profil aromatyczny jest przyjemny i złożony, z rozwiniętymi aromatami rodzynek, karmelu, fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej i suszonych owoców. Pomimo swojego wieku, w ustach jest zaskakująco zrównoważone; nie jest zbyt słodkie, a wyraźna żyła kwasowa sprawia, że jest żywe i harmonijne. Finisz jest trwały z lekkimi nutami winnymi. Podawać schłodzone w temperaturze od 12 do 14°C, w połączeniu z typowymi toskańskimi Cantuccini lub z niebieskimi serami.
A Birthday to Remember with DAOU & Colomé Celebrating my mother’s birthday was made even more special thanks to two incredible wines—DAOU Cabernet Sauvignon 2021 and Colomé Auténtico Malbec 2020. The star of the evening was undoubtedly the DAOU Cabernet Sauvignon. From the first sip, it enveloped us in its rich, velvety embrace. The deep dark fruit flavors, hints of cocoa, and perfectly balanced oak made every glass feel like a true indulgence. It was bold yet elegant, a wine that effortlessly brought warmth and joy to our gathering. Seeing my mother savor each sip with a smile made it all the more memorable. The Colomé Auténtico Malbec also delivered beautifully, with its pure expression of high-altitude Malbec. It was powerful, with ripe blackberries, spice, and a smooth, lingering finish—an excellent complement to the evening. These wines didn’t just enhance our meal; they became part of the celebration, elevating every toast and conversation. A heartfelt thank you to DAOU and Colomé for making this special occasion truly unforgettable!