Caparsa Vin Santo Chianti Classico 1999
Caparsa Vin Santo Chianti Classico 1999
- 2004
- 500ml
- Białe
- 15%
- Witte mengsels
- 47% Malvasia Bianca,
- 47% Trebbiano,
- 6% Malvasia Nera
- Caparsa
- Tuscany
- Włochy
- Vintage: 2004
- Rozmiar: 500ml
- Typ: Białe
- Alkohol: 15%
- Odmiana: Witte mengsels
- Winogrona: 47% Malvasia Bianca
47% Trebbiano
6% Malvasia Nera - Winiarnia: Caparsa
- Region: Tuscany
- Kraj: Włochy
- Vintage: 2004
- Rozmiar: 500ml
- Typ: Białe
- Alkohol: 15%
- Odmiana: Witte mengsels
- Winogrona: 47% Malvasia Bianca
47% Trebbiano
6% Malvasia Nera - Winiarnia: Caparsa
- Region: Tuscany
- Kraj: Włochy
Zakupiona w 1965 roku przez Reginaldo Cianferoni, profesora Uniwersytetu we Florencji, ale w rzeczywistości odkryta na nowo przez jego syna Paolo i jego Giannę, Caparsa jest dziś jedną z najciekawszych firm w panoramie Chianti Classico w Radda. Paolo i jego rodzina produkują doskonałej jakości wina o wyraźnej kwasowości z aromatami i taninami, które wyrażają się w pełni. Są to wina tradycyjne, wytwarzane z rodzimych winogron, które są silnym wyrazem terroir Radda i wykazują dużą elegancję i zdolność starzenia.Vin Santo di Caparsa jest tradycyjnie produkowane z wyselekcjonowanych winogron Malvasia Bianca, Trebbiano i Malvasia Nera, które są suszone na matach w wentylowanych pomieszczeniach przez około 4 miesiące. Jest to znaczące wino, które odgrywa fundamentalną rolę w lokalnej tradycji i historii.
To pyszne słodkie wino ma jasny kolor z tendencją do ciemnopomarańczowego. Profil aromatyczny jest przyjemny i złożony, z rozwiniętymi aromatami rodzynek, karmelu, fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej i suszonych owoców. Pomimo swojego wieku, w ustach jest zaskakująco zrównoważone; nie jest zbyt słodkie, a wyraźna żyła kwasowa sprawia, że jest żywe i harmonijne. Finisz jest trwały z lekkimi nutami winnymi. Podawać schłodzone w temperaturze od 12 do 14°C, w połączeniu z typowymi toskańskimi Cantuccini lub z niebieskimi serami.
Great as always!